USA zverejnili výročnú správu o stave ľudských práv vo svete

Ministerstvo zahraničných vecí USA zverejnilo v piatok svoju najnovšiu výročnú správu o stave ľudských práv v zahraničí, v ktorej konštatuje celosvetové oslabovanie slobody prejavu a slobody zhromažďovania sa.

04.03.2017 15:50
debata (102)

Poukazuje pritom na ťažkosti, ktorým v dôsledku tohto vývoja čelia opozičné skupiny a ľudskoprávni aktivisti v mnohých krajinách.

Výročná správa mapuje situáciu v jednotlivých častiach sveta počas roka 2016, pričom vychádza z údajov zhromaždených pracovníkmi amerických zastupiteľstiev. Medzi takmer 200 hodnotenými krajinami nechýba ani Slovensko. Americký rezort diplomacie si všíma čoraz väčšie zasahovanie do slobody médií a internetu, ako aj potláčanie opozičných politických zoskupení. Zmenšuje sa tak podľa neho priestor na činnosť organizácií „občianskej spoločnosti“, ktoré zastupujú rozličné sektory obyvateľstva.

Washington v súhrnnej správe nepoukazuje osobitne na niektorú zo sledovaných krajín ani ich vzájomne neporovnáva. Z jednotlivých hodnotení svetové tlačové agentúry vyberajú napríklad časti týkajúce sa Číny, Ruska alebo Turecka.

V prípade Číny správa hovorí okrem iného o pretrvávajúcej „represii a nátlaku“ voči osobám zasadzujúcim sa za občianske a politické práva. Podľa Washingtonu sú v Číne desaťtisíce politických väzňov, čo však tamojšia vláda popiera.

Výročná správa tiež kritizuje vývoj v oblasti ľudských práv na Kryme v dôsledku anektovania Ruskom, ktorému pripisuje aj negatívny vplyv na Ukrajinu. V samotnom Rusku podľa nej dochádza k obmedzovaniu práva na účasť na politickom živote, ako aj slobody prejavu a zhromažďovania sa. Ruskej vláde tiež vyčíta diskriminovanie menšín.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ľudské práva