Britský minister zahraničia navštívi čoskoro Moskvu. Po 5 rokoch

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson čoskoro zavíta na návštevu Ruska.

04.03.2017 20:30
Boris Johnson, brexit, veľká británia Foto:
Boris Johnson, bývalý starosta Londýna a súčasný minister zahraničných vecí
debata (32)

Termín návštevy je zatiaľ predmetom rokovaní, informovala agentúra AP.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na britské veľvyslanectvo v Moskve napísala, že Johnsonova návšteva je naplánovaná na koniec marca. Uskutoční sa na pozvanie šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova.

Johnson bude po viac ako piatich rokoch prvým britským ministrom zahraničných vecí, ktorý zavíta do Ruska. Jeho rokovania s Lavrovom sa sústredia na dvojstranné vzťahy a aktuálne zahraničnopolitické problémy vrátane situácie na Ukrajine a v Sýrii, v ktorých Ruska a Británia zastávajú diametrálne odlišné pozície.

Šéf britskej diplomacie patrí ku kritikom ruskej zahraničnej politiky.

Britské médiá dnes s odvolaním na nemenované zdroje napísali, že Johnsonova návšteva v Moskve nie je znamením „resetu“ v bilaterálnych vzťahoch – tie sa nezmenia, kým Rusko bude trvať na svojom doterajšom postoji k Ukrajine.

Hovorkyňa britského rezortu diplomacie dnes súčasne uviedla, že Londýn bude spolupracovať s Moskvou v tých oblastiach, v ktorých to vyhovuje jeho štátnym záujmom. Dodala, že britská premiérka Theresa Mayová i Johnson dali jasne najavo, že britská politika vo vzťahu k Rusku sa nesie v duchu hesla: „Spolupracuj, ale buď v strehu“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Veľká Británia #Rusko