Biely dom navrhuje znížiť objem pomoci pre zahraničie

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa má v pláne znížiť objem ekonomickej pomoci iným štátom.

05.03.2017 10:00
debata (11)

V noci na nedeľu to potvrdil riaditeľ Úrad pre riadenie a rozpočet (OMB) Mick Mulvaney.

Vo vysielaní televízie Fox News Mulvaney dodal, že vláda chce navrhnúť „minúť tieto peniaze tu“ – v USA. Spresnil, že ide o pomerne rozsiahle škrty v zahraničnej pomoci. Cieľom týchto škrtov v rozpočte je získať prostriedky na zvýšenie výdavkov na obranu USA o 54 miliárd dolárov, ako to avizoval aj prezident Trump.

Viacero amerických médií pred časom informovalo, že minister zahraničných vecí Rex Tillerson súhlasil s výraznými škrtmi v rozpočte pre svoj rezort.

OMB navrhol znížil rozpočet pre rezort diplomacie o 37 percent. Tillerson súhlasil s nutnosťou radikálnej úpravy rozpočtu svojho rezortu a jeho agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID), ale navrhol rozložiť tento proces na tri roky.

Kongres však s týmito zámermi nesúhlasí, pričom proti sú demokrati i republikáni, ktorí sa obávajú, že to povedie k ohrozeniu zahraničnej politiky Washingtonu a fungovania USAID.

Mulvaney podľa agentúry Reuters uviedol, že Trumpova administratíva predloží svoje rozpočtové návrhy 16. marca.

Kvôli Trumpovi sa ľudia už aj pobili

Rozhodnutia Donalda Trumpa nenechávajú ľudí chladnými. Podporovatelia Donalda Trumpa sa v noci na nedeľu zišli na viacerých miestach Spojených štátov na pochodoch, ktorými chceli vyjadriť svoju hrdosť na to, ako zastáva úrad prezidenta USA.

Akcia nazvaná „March 4 Trump“ mala byť súčasne prejavom jednoty voči tomu, čo jej organizátori označili za „pokus o sabotovanie“ Trumpovej vízie budúcnosti Spojených štátov.

Na protestoch v Berkeley sa sympatizanti a odporcovia Trumpa dokonca masovo pobili.

Donald Trump je jedným z najmenej obľúbených novozvolených prezidentov v histórii. Hneď po voľbách sa začali proti nemu protesty. Jeho kritici sú nielen v uliciach, ale aj sociálne siete sú zaplavené nenávistnými výrokmi na Trumpovu adresu.

Trump ako kandidát i ako prezident vyvolal pobúrenie určitej časti nielen americkej verejnosti mnohými kontroverznými rozhodnutiami vrátane zákazu vstupu moslimom do krajiny, označením Mexičanov za sexuálnych násilníkov a zločincov či plánmi na výstavbu múru na mexicko-amerických hraniciach.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Biely dom #Donald Trump