Orbána zbavili kozmetických úprav

Čo si musí Maďarsko zachovať? Kultúrnu, či etnickú homogénnosť? Až dva dni po prejave, ktorý maďarský premiér predniesol v Budapešti pred priemyselnou a obchodnou komorou, sa vyjasnilo, čo vlastne Viktor Orbán povedal.

05.03.2017 12:00
orbán, maďarsko, Foto: ,
„Považujem za veľmi dôležité, že etnická homogénnosť sa musí zachovať,“ vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán podľa verzie jeho prejavu zbavenej kozmetických úprav.
debata (44)

Výrok s nádychom rasizmu totiž do štvrtkového podvečera na webovej stránke vlády figuroval v zjemnenej podobe.

Minister János Lázár a hovorca vlády Zoltán Kovács ešte pred pár dňami jednoznačne popreli, že by premiér spomínal národnú jednoliatosť Maďarska ako pilier, ktorý si krajina má zachovať v záujme svojej hospodárskej konkurencieschop­nosti. Obaja sa odvolávali na text prejavu, ktorý mali vytlačený pred sebou. „Je celkom zrejmé, že predseda vlády nehovoril o etnickej homogénnosti,“ poučil Kovács reportérku, ktorá sa pýtala, či sa slová premiéra vzťahovali na rómsku menšinu. Hovorca ako dôkaz odcitoval vetu z prepisu prejavu: „V prvom rade považujem za veľmi dôležité, že kultúrna homogénnosť sa musí zachovať.“

Kauza tým mohla byť uzavretá. Krátko po tlačovke však prišiel „škandál po škandále“, ako prekvapujúci zvrat označil blog Hungarian Spectrum. Z Orbánovho prejavu totiž existuje videozáznam, a z neho podľa denníka Népszava vyplynulo, že prepis zeverejnený na vládnom blogu niekto „kozmeticky upravil“. „Chybu“ pri prepise vzápätí priznal aj premiérov hovorca a sľúbil okamžitú nápravu.

Na vládnom webe sa tak objavili pôvodné vety, ktoré vyvolali rozruch v Maďarsku i za jeho hranicami. „V prvom rade považujem za veľmi dôležité, že etnická homogénnosť sa musí zachovať,“ povedal premiér krajiny, ktorá na svojom území zákonom uznáva 13 národnostných menšín vrátane slovenskej. „Teraz už sa také veci môžu hovoriť. Pred niekoľkými rokmi za takéto vety prislúchala poprava, ale dnes už takéto veci možno povedať, lebo život potvrdil, že priveľké miešanie prináša problémy,“ dodal Orbán. A v závere prejavu ešte zdôraznil: „V záujme zachovania kultúrnej rovnorodosti a etnickej homogénnosti sa potrebujeme brániť proti migrácii i bruselskej politike, ktorá chce migráciu vypustiť na Európu.“

Maďarský premiér sa už dávnejšie stavia do roly bojovníka proti prisťahovalcom. Pred moslimskými utečencami neváhal varovať ako pred „jedom“, ktorý otrávi kresťanskú Európu. Aj v tohtotýždňovom prejave hovoril o „kultúrnej jednofarebnosti“ Maďarska, ktorá podľa neho neumožňuje paralelnú koexistenciu s civilizáciou nechopnou asimilácie. Volanie po národnej rovnorodosti je však vyšší stupeň, ktorým prekvapil aj zahraničných spravodajcov zvyknutých na jeho povestné pohŕdanie politickou korektnosťou. „Hoci Orbán často používa nacionalistickú a protiimigrantskú rétoriku, jeho utorňajšie poznámky sú jedny z najextrémnej­ších,“ zaznamenala ďalší posun maďarského premiéra ku krajnej pravici americká spravodajská stránka Huffington Post.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán