Severné Írsko sa pokúsi o novú vládu

Budú po predčasných voľbách v Severnom Írsku ďalšie voľby? Alebo nad touto časťou Spojeného kráľovstva chtiac-nechtiac opäť prevezme vládu Londýn? Lídri severoírskych politických strán dostali tri týždne na to, aby sa po minulotýždňových voľbách pokúsili zostaviť novú regionálnu vládu zloženú z probritských unionistov a proírskych republikánov. Nebude to však jednoduché.

06.03.2017 08:34
Severné Írsko Foto: ,
Budú medzi Írskom a Severným Írskom opäť hraničné kontroly? Dôsledky brexitu boli jednou z tém predvolebnej kampane v Severnom Írsku.
debata

Voľby síce opäť vyhrala radikálna unionistická strana (DUP), ktorá vlani viedla aj kampaň za brexit. Jej voličov však výrazne ubudlo, v regionálnom parlamente bude mať len o jedno kreslo viac ako nacionalistická republikánska Sinn Féin, ktorá sa usiluje o zjednotenie Írska – čo je doteraz najtesnejší rozdiel. Celkovo sú sily unionistov a republikánov v regionálnom parlamente veľmi vyrovnané, ale posilnili sa aj umiernené strany, ktoré stoja medzi oboma komunitami.

Spoločná vláda unionistov a republikánov, zavedená na základe mierovej dohody spred takmer 20 rokov, sa rozpadla v januári pre spor okolo škandálu s programom obnoviteľných energií. Predražený program zaviedla premiérka Arlene Fosterová (DUP), ktorá sa však napriek výraznému prepadu vo voľbách nechystá vzdať vedenia strany. Sinn Féin, ktorej vzťahy s DUP sa v uplynulom období naštrbili, sa pritom začiatkom roka rozhodla z vlády odísť po tom, čo Fosterová odmietla pre škandál odstúpiť.

Keďže Sinn Féin sa na rozdiel od hlavnej unionistickej strany vo voľbách posilnila, od unionistov bude žiadať ústupky. „Masívny posun k nacionalizmu v týchto voľbách kompletne mení situáciu a takmer určite prinesie do popredia ústavné otázky,“ povedal Peter Shirlow, riaditeľ írskych štúdií na Univerzite v Liverpoole.

Ak sa nepodarí vytvoriť spoločnú vládu, v Severnom Írsku bude hroziť, že príde o regionálnu samosprávu a spravovať ho bude priamo vláda v Londýne. Napätá atmosféra pre neistotu z dôsledkov chystaného brexitu by sa tým mohla ešte viac vyhrotiť.

Preto niektorí pozorovatelia považovali tieto voľby za najdôležitejšie od roku 1998, keď bola podpísaná mierová dohoda o skončení takmer 30 rokov trvajúceho konfliktu. Severné Írsko, najchudobnejšia časť Spojeného kráľovstva, vo vlaňajšom referende o brexite hlasovalo podobne ako Škótsko za zotrvanie v Európskej únii.

Väčšinový proeurópsky postoj v Severnom Írsku vyplýva aj z toho, že ekonomika provincie je silne previazaná s juhom ostrova – Írskou republikou. Mierový proces sa stabilizoval a situácia sa upokojila aj vďaka voľnému pohybu osôb a pracovných síl či zrušeniu viditeľných hraníc. Opätovné vytvorenie hranice medzi severom a juhom ostrova by mohlo mierový proces narušiť.

Aj preto britská premiérka Theresa Mayová v avizovaných plánoch vyjednávania brexitu naznačila, že zachovanie terajšieho systému colnej únie a voľného pohybu osôb medzi Severným Írskom a Írskom bude jednou z priorít britskej vlády pri rokovaniach s EÚ.

Prípadné zavedenie priamej správy Londýna nad Severným Írskom by premiérku Mayovú zrejme nepotešilo. Separatistickým úvahám čelí už teraz aj v Škótsku, ktoré je znepokojené z odhadovaných dôsledkov brexitu. Niekdajší severoírsky premiér David Trimble, ktorý pred rokmi podpísal mierovú dohodu, odporúča vláde v Londýne, aby dala politickým stranám v Severnom Írsku viac ako tri týždne času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Severné Írsko #Sinn Féin