Šéf FBI odmieta obvinenia o odpočúvaniach nariadených Obamom

Šéf FBI James Comey požiadal americké ministerstvo spravodlivosti, aby verejne poprelo tvrdenie prezidenta Donalda Trumpa o údajnom odpočúvaní. S odvolaním sa na vysokého americkej činiteľa o tom v nedeľu informoval denník The New York Times (NYT) s tým, že ministerstvo spravodlivosti doteraz žiadne stanovisko nevydalo.

06.03.2017 09:23
James Comey Foto: ,
Šéf FB James Comey (vpravo) odmieta podľa NYT tvrdenia o tom, že Barack Obama nechal odpočúvať Donalda Trumpa.
debata (33)

Trump v sobotu obvinil svojho predchodcu v úrade Baracka Obamu, že ho počas minuloročnej predvolebnej kampane nechal v kancelárii v Trump Tower odpočúvať.

Nemenovaní americkí činitelia povedali NYT, že Comey považuje Trumpove tvrdenia za nepravdivé. Preto chce od rezortu spravodlivosti, aby ich korigoval. Vraj mu prekáža, že prezident neodôvodnene naznačil, že kriminálna ústredňa FBI porušila zákon.

Hovorca ministerstva spravodlivosti sa k záležitosti odmietol vyjadriť. Komentár neposkytol ani hovorca FBI. Zo súčasného postoja Bieleho domu navyše vyplýva, že sa nechystá od obvinení vznesených Trumpom ustúpiť.

Podľa NYT nie je jasné, prečo stanovisko nevydá sám Comey. Jeho počínanie označil denník za zákulisné manévrovanie, ktoré kontrastuje s tým, ako vlani 11 dní pred prezidentskými voľbami oznámil ďalšie vyšetrovanie aféry okolo elektronickej pošty Trumpovej volebnej súperky Hillary Clintonovej.

Noviny NYT poznamenali, že Comeyho postoj je v podstate výčitkou adresovanou Trumpovi, lebo šéf FBI sa tak dostáva do pozície, kedy spochybňuje prezidentovu pravdovravnosť. Denník preto spor medzi Comeyem, ktorý je vrcholným predstaviteľom bezpečnostných síl v krajine, a hlavou štátu, považuje za najvážnejší následok Trumpovcov sobotňajších výrokov a zároveň ako ukážku toho, na aký tenký ľad sa púšťa nová administratíva.

Podľa agentúry DPA Trump zrejme svoje tvrdenie o odpočúvaní opiera o vyšetrovanie, ktoré vykonával FBI a tajné služby vlani v jeho okolí a ktoré súviselo s jeho údajnými finančnými väzbami na Rusko. Prípadné odpočúvanie by ale v tomto prípade podľa amerických zákonov nariadil práve šéf FBI, nie Obama.

Biely dom požiadal v nedeľu Kongres, aby Trumpove podozrenia zverejnené bez akýchkoľvek dôkazov prešetril. Prední demokratickí politici či ľudia z tímu exprezidenta obvinenia rázne odmietli. Obamu podporil aj niekdajší šéf tajných služieb James Clapper, ktorý funkciu opustil s Obamovým januárovým odchodom.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Barack Obama #Donald Trump #James Comey