Trump podpísal nový protiimigračný dekrét, netýka sa Iraku

Americký prezident Donald Trump v pondelok podpísal nové nariadenie, ktoré na 90 dní zakazuje vstup do Spojených štátov občanom šiestich väčšinovo moslimských krajín.

06.03.2017 18:03 , aktualizované: 19:15
trump, prezident, usa, Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (9)

Podľa textu, ktorý dostala krátko pred podpisom k dispozícii agentúra AP, sa týka len žiadateľov o nové víza; držitelia platných víz budú môcť naďalej do USA cestovať. Dekrét sa vzťahuje na občanov Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie.

Proti pôvodnému dekrétu, ktorý americké súdy vo februári zablokovali, dostali podľa AP tiež výnimku držitelia trvalých pracovných povolení známych ako zelené karty. Februárový zákaz vstupu do USA sa týkal aj občanov Iraku; v novom nariadení uvedení nie sú.

Trump zmiernil niektoré opatrenia po tlaku ministrov zahraničia a obrany, čo sa týka napríklad priaznivejšieho prístupu k Iračanom. „Irak je významným spojencom v boji proti ISIS,“ zdôvodnil zmenu na tlačovej konferencii minister zahraničia Rex Tillerson, ktorý použil jednu zo skratiek teroristickej organizácie Islamský štát. Americké úrady podľa neho zabezpečia spolu s irackou vládou opatrenia, ktoré zabránia cestovať do USA „ľuďom s kriminálnymi či teroristickými úmyslami“.

Donald Trump považuje obyvateľov spomínaných štátov za potenciálne riziko a dekrét má podľa neho dať americkým úradom čas na to, aby zaviedli nový a prísnejšie spôsob kontroly ľudí cestujúcich do USA či uchádzajúcich sa tu o štatút utečenca. Previerky uplatňované za éry svojho predchodcu Baracka Obamu označil Trump za nedostatočné.

Nariadenie rovnako ako januárový dekrét na 120 dní pozastavuje azylové a utečenecké programy. Miernejší je prístup k utečencom zo Sýrie, na ktorých sa už nevzťahuje časovo neobmedzené embargo, ale rovnako ako na ostatných trvanie 120-dňová lehota.

Prvý Trumpov dekrét spôsobil na konci januára chaos na letiskách kvôli nejasnostiam, kto všetko nemá právo vstúpiť na americké územie. Podľa prezidentových poradcov bol vznik príkazu podrobne koordinovaný s kľúčovými ministerstvami a teraz by zásadné problémy nemali nastať. Nadobudnúť účinnosť má 16. marca, aby mali úrady čas na prípravu.

Komplikácie však môžu vláde spôsobiť odporcovia z radov opozičných politikov či mimovládnych organizácií, ktorí sa chystajú obrátiť na súdy kvôli tomu, že dekrét je údajne v rozpore s americkým právom.

„Napriek zmenám tento nebezpečný exekutívny príkaz našu bezpečnosť znižuje, nie zvyšuje, je nepriateľsky ladený a neamerický,“ uviedol vo vyhlásení predseda demokratov v Senáte Chuck Schumer, podľa ktorého je krok namierený proti moslimom motiváciou pre teroristické organizácie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #protiimigračný výnos