V čom sa líši nový Trumpov dekrét od pôvodného?

Americký prezident Donald Trump v pondelok podpísal nový protiimigrační dekrét, ktorý s výnimkou držiteľov víz dočasne pozastavuje vstup do USA obyvateľom šiestich, prevažne moslimských štátov.

07.03.2017 10:16
debata (2)

V čom spočívajú hlavné rozdiely nového dekrétu od toho pôvodného?

Cudzinci so zákazom vstupu

Starý dekrét: Trojmesačný zákaz vstupu platil pre občanov Iraku, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie, a to aj pre držiteľov platných amerických víz. Ak držitelia víz z príslušných siedmich krajín boli mimo územia Spojených štátov, dekrét im návrat do USA zakázal.

Nový dekrét: Platí trojmesačný zákaz vydávania nových víz občanom Iránu, Jemena, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie, na zozname nie je Irak. Tí obyvatelia dotknutých šiestich štátov, ktorí už vlastnia platné americké vízum, môžu naďalej do USA cestovať.

Sýrčania

Starý dekrét: zatratil na neurčitú dobu vstup na územie USA nielen sýrskym prisťahovalcom alebo utečencom, ale aj ostatným sýrskym návštevníkom.

Nový dekrét: Nariaďuje pristupovať k Sýrčanom rovnakým spôsobom ako k občanom piatich ďalších krajín, ktorým americké úrady počas nadchádzajúcich troch mesiacov nemôžu vydávať víza.

Utečenci

Starý dekrét: Spojené štáty na štyri mesiace zastavili prijímanie utečencov na svoje územie.

Nový dekrét: Zákaz je rovnaký ako v prípade pôvodného exekutívneho príkazu, nevzťahuje sa však na tých utečencov, ktorých prijatie bolo skôr schválené a ktorí sú už na ceste do USA.

Harmonogram

Starý dekrét: Trump nariadenie podpísal 27. januára a dekrét okamžite vstúpil do platnosti, čo na amerických letiskách vyvolalo chaos a paniku, pretože bezpečnostné zložky Ministerstva vnútornej bezpečnosti nemali potrebné vykonávacie inštrukcie.

Nový dekrét: Trump nariadenie podpísal v pondelok 6. marca, dekrét však nadobudne platnosť 16. marca, aby sa úrady mohli riadne pripraviť. Nové nariadenie súčasne odvoláva to pôvodné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #protiimigračný výnos