Vo Francúzsku spadla lavína, nikomu sa nič nestalo

Lavína, ktorá v utorok dopoludnia spadla na zjazdovku vo francúzskom lyžiarskom stredisku Tignes v Hornom Savojsku, strhla niekoľko lyžiarov.

07.03.2017 12:46 , aktualizované: 12:57
debata (2)

Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 sa na zjazdovke v inkriminovanom čase nachádzalo asi 300 ľudí. Lavína údajne strhla dve skupiny lyžiarov. Hovorca zasahujúcej žandarmérie s odvolaním sa na očitých svedkov uviedol, že „pod závalom snehu je veľa ľudí“.

Pôvodné obavy, že sneh strhol lyžiarov, sa nepotvrdili. Udalosť v lyžiarskom stredisku Tignes sa tak zaobišla bez obetí. Oznámila to miestna horská služba po tom, čo ukončila prehľadávanie miesto pádu lavíny.

Lavína sa prehnala zjazdovkou strednej obtiažnosti a podľa očitých svedkov mohla strhnúť rad ľudí. Zároveň ale neboli schopní s istotou povedať, či tam v tej chvíli vôbec niekto bol a o koľko osôb prípadne mohlo ísť.

Horská služba ale neponechala nič na náhodu a na miesto vyslala početný tím, ktorý sneh s pomocou cvičených psov sneh usilovne prehľadal, napísal web regionálneho denníka Le Dauphiné Libéré. Iba pár osôb pocítilo silnú tlakovú vlnu, ktorá vznikla pri páde masy snehu.

V posledných troch dňoch napadla v Tignes nová vrstva snehu, ktorá má tendenciu sa zosúvať po zamrznutom podklade starého snehu, upozornilo stredisko.

Horšie následky mala lavína v stredisku v polovici februára, kedy zahynuli štyria ľudia – traja členovia rodiny a inštruktor snoubordingu. Vtedy lavína zmietla deväť ľudí, ale päť sa ich podarilo zachrániť.

V pondelok vyhlásili v lyžiarskom stredisku druhý najvyšší stupeň varovania pred lavínami. Francúzske médiá však upozornili, že varovanie sa „teoreticky“ týka svahov mimo oficiálnych zjazdoviek alebo uzavretých zjazdoviek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Lavína #Tignes