Kancelár Kern: Chcete peniaze z EÚ? Prijmite utečencov

Rakúsky kancelár Christian Kern požaduje citeľné krátenie úniových prostriedkov pre členské krajiny EÚ, ktoré budú naďalej odmietať prijímanie utečencov.

08.03.2017 10:38
debata (113)

Tento návrh vzniesol deň pred summitom EÚ v Bruseli, ktorý sa bude zaoberať aj migračnou krízou. Opatrenie by postihlo najmä krajiny visegrádskej štvorky, ktorej členom je okrem Česka aj Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

„Ak sa (niektoré) krajiny budú naďalej vytrvalo vyhýbať riešeniu migračnej otázky, alebo prevádzkovať daňový dumping na úkor susedov, potom by už nemali v budúcnosti dostávať platby z Bruselu v miliardových výškach,“ povedal Kern nemeckému denníku Die Welt.

Zrejme tak narážal hlavne na Maďarsko, ktoré chce znížiť korporátnu daň na najnižšiu úroveň v Európe a prilákať tak maximum zahraničných firiem. Takéto daňové podhodnotenie podľa Viedne najviac postihne práve susedné Rakúsko.

„Selektívna solidarita by tiež mala v budúcnosti viesť zo strany čistých platiteľov (EÚ) k selektívnej pripravenosti platiť,“ dodal sociálnodemokra­tický predseda vlády.

V Bruseli sa vo štvrtok a piatok koná summit EÚ, ktorý sa má venovať aj migračnej politike. Európskou komisiou presadzované rozdeľovania utečencov medzi členské krajiny EÚ zásadne odmieta najmä skupina V4.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v utorok vyhlásil, že nepodporuje krátenie dotácií z EÚ krajinám, ktoré nechcú prijímať utečencov. O tomto postihu ale hovoria aj iní nemeckí politici, vrátane kandidáta sociálnej demokracie na kancelára Martina Schulza.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová zase v utorok uviedla, že vyplácanie úniových peňazí členským krajinám by mohlo byť v budúcnosti podmienené dodržiavaním zásad právneho štátu a ďalších hodnôt.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #utečenecká kríza #Christian Kern