Poľská vláda je s výhradami voči Tuskovi osamotená

Kandidáta poľskej vlády na funkciu predsedu Európskej rady Jaceka Saryusza-Wolského nepozvú na blížiaci sa summit Európskej únie, na ktorom sa bude hovoriť aj o prípadnom potvrdení súčasného predsedu Európskej rady, bývalého poľského premiéra Donalda Tuska v tejto funkcii na ďalšie volebné obdobie.

08.03.2017 20:01
debata (12)

Informovalo o tom úradujúce maltské predsedníctvo Rady EÚ s tým, že dôvodom nepozvania poľského kandidáta je absencia jednomyseľnej podpory lídrov členských krajín, inými slovami, niektoré krajiny vyslovili voči jeho pozvaniu námietky.

Vyplynulo to zo slov hovorkyne maltského predsedníctva Wendy Borgovej, podľa ktorej predseda maltskej vlády o tom už informoval vládne miesta vo Varšave. Poľská vláda tak zostáva s vážnymi výhradami voči pôsobeniu Tuska vo funkcii a jeho zotrvaniu na čele Európskej rady viac-menej osamotená.

Viaceré členské krajiny EÚ vrátane Slovenska, ako aj Česka, Dánska, Estónska, Francúzska, Holandska, Litvy, Lotyšska, Nemecka, Španielska či Talianska deklarovali už na rôznej úrovni podporu Tuskovi. Nič na tom nemení ani fakt, že poľská premiérka Beata Szydlová sa listom obrátila na partnerov, aby objasnila dôvody, prečo ho vláda vo Varšave nepodporuje.

Poľské médiá tak špekulujú, že ak by sa aj k stanovisku Varšavy pripojila Budapešť a Londýn, znovuzvoleniu Tuska by nezabránili.

Navyše, prieskum verejnej mienky spoločnosti Kantar Millward Brown, ktorý zrealizovali pre komerčnú televíznu stanicu TVN, ukázal, že 54 percent oslovených Poliakov sa domnieva, že ich vláda by mala podporiť Tuska v zotrvaní na čele Európskej rady, pričom opačný názor zastáva 41 percent respondentov. Za podporu sa pritom jednoznačne vyslovilo 40 percent a skôr za podporu ďalších 14 percent oslovených. Rozhodne proti podpore bolo 30 percent, kým 11 percent bolo skôr proti.

Telefonický prieskum zrealizovali na reprezentačnej vzorke 1004 osôb starších ako 18 rokov z celého územia Poľska v dňoch 7.-8. marca 2017.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk