USA naznačili, že budú pokračovať v manévroch s Južnou Kóreou

Spojené štáty naznačili, že budú pokračovať v spoločných vojenských cvičeniach s Južnou Kóreou, informovala agentúra DPA.

09.03.2017 07:53
debata (7)
Čína v stredu navrhla, aby sa Severná Kórea vzdala svojho jadrového programu a USA s Južnou Kóreou každoročných spoločných manévrov. Uvedené kroky by mohli priviesť znepriatelené strany späť k rokovaciemu stolu, povedal čínsky minister zahraničných vecí Wang Ji. Dodal, že jadro sporu sa odohráva medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi. „Manévre sú transparentné, orientované obranne a konajú sa každoročne už takmer 40 rokov,“ reagoval hovorca Pentagónu Gary Ross. Podľa neho záväzok USA brániť Južnú Kóreu pred Severnou Kóreou nemožno prirovnávať k tomu, ako Pchjongjang opakovane porušuje svoje záväzky a dohody.

Severná Kórea v pondelok skúšobne odpálila štyri rakety, zrejme „vylepšené verzie“ rakiet Scud. Preleteli približne 1000 kilometrov, tri z nich dopadli do výlučnej ekonomickej zóny Japonska v Japonskom mori. Juhokórejský Soul vníma novú severokórejskú raketovú skúšku ako zjavný protest proti prebiehajúcim spoločným vojenským cvičeniam Južnej Kórey a Spojených štátov. Rozsiahle každoročné manévre sa začali pred niekoľkými dňami a za účasti pozemných, vzdušných i námorných síl majú trvať do konca apríla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Južná Kórea