Merkelová: Výroky Erdogana zľahčujú utrpenie obetí nacizmu

Výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o údajných nacistických praktikách Nemecka nesmú byť podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej tolerované.

09.03.2017 11:38
debata (15)
Kancelárka dnes vo vystúpení na pôde nemeckého parlamentu pred odchodom na bruselský summit EÚ zároveň uviedla, že Erdoganove poznámky sú „smutné a nemiestne“ a tiež „neospravedlni­teľné“. Dodala, že Nemecko nedovolí, aby bolo takýmto porovnaním zľahčované utrpenie obetí nacizmu. Erdogan v nedeľu obvinil Nemecko z používania „nacistických praktík“. Vyjadril sa tak v súvislosti s najnovším diplomatickým sporom medzi Berlínom a Ankarou, ktorý spôsobili rozhodnutia viacerých nemeckých miest nepovoliť vystúpenie predstaviteľov tureckej vlády na volebných zhromaždeniach tureckej menšiny.

Zmienené zhromaždenia sa mali konať na podporu aprílového referenda o ústavných zmenách, ktoré má potvrdiť rozšírenie prezidentských právomoci v Turecku. Zúčastniť sa ho môže aj približne 1,4 milióna z takmer troch miliónov Turkov žijúcich v Nemecku.

Turecký premiér Binali Yildirim dnes v súvislosti s touto kauzou povedal, že Nemecko sa zaujatím takéhoto postoja k referendu dopúšťa „hrubej chyby“. Ďalej uviedol, že Nemecko je možno znepokojené tým, že referendum pravdepodobne bude úspešné, pričom ak je to pravda, rovná sa jeho postoj zasahovaniu do záležitostí iného štátu a je „veľmi zlý“.

Tvrdenia Berlína, že nič také nerobí, považuje Yildirim za nepresvedčivé. „To si hovorte niekomu inému,“ uviedol. Opatrenia nemeckej strany budú mať podľa neho presne opačný efekt, než aký si Berlín želá.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Angela Merkelová #Recep Tayyip Erdogan