Rusko a Nemecko sú za zapojenie USA do riešenia ukrajinskej krízy

Moskva a Kyjev sa zhodujú v názore, že by bolo užitočné zapojiť Spojené štáty do riešenia krízy na východe Ukrajiny. Pri štvrtkovom rozhovore v ruskej metropole to konštatovali ministri zahraničia Ruska a Nemecka Sergej Lavrov a Sigmar Gabriel. Ukrajinská kríza patrila k hlavným témam ich stretnutia.

09.03.2017 15:04 , aktualizované: 16:10
lavrov, gabriel, Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) so svojím nemeckým náprotivkom Sigmarom Gabrielom
debata (46)

Lavrov na tlačovej konferencii po rokovaní s Gabrielom poznamenal, že dnes nie je žiadny konflikt, ktorý by bolo možné riešiť bez Američanov. „To sa týka aj Ukrajiny,“ povedal a dodal, že „paralelne s normandským formátom (Ukrajina, Rusko, Nemecko, Francúzsko) sme otvorili aj kanál bilaterálnych konzultácií s USA“.

„Som presvedčený, že nejaké zapojenie USA do ďalšej snahy o bezpodmienečné naplnenie minských dohôd by bolo veľmi užitočné,“ citovala šéfa ruskej diplomacie agentúra TASS.

Gabriel vyhlásil, že Berlín vyzýva Spojené štáty, aby využili svoj vplyv na naplnenie minských dohôd. „Máme záujem na tom, aby USA neboli len informované, ale aby využili svoje možnosti a pôsobili na tie, ktoré môžu ovplyvniť, aby sa Minské dohody dodržiavali,“ povedal nemecký minister.

Lavrov i Gabriel sa tiež vyslovili k posilneniu režimu zastavenia paľby v Donbase. V tejto súvislosti dali najavo, že Rusko aj Nemecko podporujú rozšírenie úlohy a možnosťou monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine.

Takzvaný normandský formát je označenie pre rokovania predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka, ktorých výsledkom sú mierové dohody z Minsku. Tie sa však doteraz nedarí plniť a v Donbase sa cez niekoľkonásobné prímerie stále strieľa.

Lavrov: Vzťahy Ruska a Nemecka sa vracajú na obvyklú úroveň

Ministri zahraničných vecí Nemecka a Ruska dnes v Moskve rokovali o dvojstranných vzťahoch, spolupráci v rámci Rady NATO-Rusko a posúdili aj situáciu na východe Ukrajiny a v Sýrii.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaní so svojím nemeckým náprotivkom Sigmarom Gabrielom podľa agentúry TASS konštatoval, že bilaterálne vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom sa vracajú na „obvyklú normálnu úroveň“. Ako príklad uviedol, že koncom júna sa v Krasnodare uskutoční rusko-nemecká konferencia partnerských miest.

Lavrov vyzvidhol rokovania v Astane

Obaja ministri sa na rokovaniach vyslovili za posilnenie prímeria na východe Ukrajiny a deklarovali záujem, aby sa tzv. ženevský proces stal stálu platformou urovnanie ozbrojeného konfliktu v Sýrii a viedol k výsledkom. Ruský minister vyzdvihol rokovania o posilnení prímeria, ktoré sa konali a budú konať v kazašskej Astane. Vyjadril tiež presvedčenie, že skoordinovanie rokovacích procesov v Astane a Ženeve povedie k posilneniu prímeria v Sýrii a k pokroku v rokovaniach o politickom usporiadaní v Sýrii. Pokiaľ ide o vzťahy s NATO, Lavrov vyhlásil, že Rusko sa nechystá zapojiť do hry na premenu tohto orgánu na pole konfrontácie.

Vysvetlil, že v uplynulom období sa konali tri zasadnutia Rady NATO-Rusko na úrovni veľvyslancov, ktoré mali byť na návrh diplomatov NATO venované situácii na Ukrajine. Lavrov to označil za „pokračovanie paranoidnej agresívnej politiky“ a pripomenul, že NATO nemá k úsiliam o urovnanie konfliktu na Ukrajine nijaký vzťah.

Ruský diplomat preto navrhol, aby sa platforma Rady NATO-Rusko využívala na svoj účel – na diskusiu o euroatlantickej bezpečnosti. „Treba vyložiť karty na stôl, urobiť inventarizáciu, kto, kde a čo má rozmiestnené (zbrane) a potom porovnať počty či náplň cvičení, napríklad,“ navrhol Lavrov.

Gabriel: preteky v zbrojení nie sú v záujme ľudí

Lavrovov nemecký kolega Sigmar Gabriel na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že Rusko a Nemecko sa musia v Európe snažiť o odzbrojenie, napriek možnosti obnovenia pretekov v zbrojení.

Dodal, že existujú fakty, ktoré vyvolávajú znepokojenie na oboch stranách. Spresnil, že ide o „veľký potenciál ozbrojených síl Ruska v pobaltských krajinách a vojenský potenciál NATO v Poľsku, ako aj výrazné zvýšenie výdavkov na obranu v USA. "Panujú obavy, že sme sa opäť priblížili k novému kolu pretekov v zbrojení“.

Gabriel zdôraznil, že „Nemecko a Rusko lepšie ako ktokoľvek iný vedia, že takéto preteky v zbrojení nie sú v záujme ľudí žijúcich v našich krajinách“. Dodal, že bez ohľadu na spory a rozdielne názory sa treba v Európe snažiť o odzbrojenie, čo označil za „jeden z hlavných cieľov,“ ktoré sa treba pokúsiť dosiahnuť aj napriek existujúcim problémom. „Je to jedna zo zložitých tém, na ktorú sa naše názory rozchádzajú a prístupy k nej sa líšia,“ priznal.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #Sigmar Gabriel