Informácie zo CIA asi vyniesol spolupracovník agentúry

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sa v spolupráci s Ústrednou spravodajskou službou (CIA) snaží zistiť, kto je zodpovedný za únik 8 000 dokumentov, ktoré údajne pochádzajú zo serverov CIA a ktoré zverejnil radikálny investigatívny portál WikiLeaks.

09.03.2017 15:32
Wikileaks Foto:
Internetová stránka Wikileaks.
debata (24)

Uviedol to dnes server BBC News. Dokumenty podľa WikiLeaks odhaľujú praktiky americkej kybernetickej špionáže. Noviny New York Times s odvolaním sa na vyšetrovateľov napísali, že únik informácií s najväčšou pravdepodobnosťou nie je dielom nepriateľskej zahraničnej mocnosti typu Ruska, ale má ho na svedomí nelojálna osoba, ktorá mala k informáciám prístup.

FBI oznámila, že sa chystá vypočuť všetkých ľudí, ktorí sa k citlivým údajom mohli dostať. Tých je minimálne niekoľko stoviek, pravdepodobne aj viac ako tisícka. Jeden z predstaviteľov tajných služieb podľa denníka The New York Times vyhlásil, že dokumenty mohli byť získané zo servera mimo CIA, ktorý spravoval niektorý zo zmluvných partnerov. Nevylúčil však možnosť, že človekom, ktorý dokumenty z Ústrednej spravodajskej služby vyniesol, bol priamo zamestnanec CIA.

Agentúra Reuters pripomenula, že zmluvní partneri stáli aj za inými významnými únikmi tajných informácií americkej vlády. Najznámejším z nich je bývalý spolupracovník Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edward Snowden.

Ruská rozviedka nie je v prípade úniku informácií zo CIA v centre pozornosti aj preto, že zatiaľ nie sú žiadne správy, že by sa ruské tajné služby snažili čokoľvek z vyzradeného materiálu zneužiť, povedal agentúre Reuters nemenovaný americký činiteľ.

Novo prezradené dokumenty pojednávajú o útočnom programovom arzenále CIA, s ktorým najväčšia americká spravodajská organizácia môže prenikať do mobilných telefónov, inteligentných televízorov a ďalších elektronických zariadení a využiť ich na zhromažďovanie informácií. CIA pravdivosť tvrdení obsiahnutých v publikovaných dokumentoch nepotvrdila.

Čína dnes v súvislosti s vyzradenými údajmi vyzvala Spojené štáty, aby „ukončili počítačové útoky“. „Sme týmito informáciami znepokojení. Čína je proti všetkým formám počítačových útokov,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Keng Šuang. „Apelujeme na USA, aby ukončili všetky odposluchy, sledovanie, špionáž a kybernetické útoky namierené proti Číne a ďalším krajinám,“ dodal. Washington a Peking sa opakovane navzájom obviňujú z hackerských útokov, čo je jedna z tém, ktoré spôsobuje napätie vo vzťahoch medzi týmito krajinami.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #CIA #únik informácií