Moldavsko odporúča politikom, aby nejazdili do Ruska

Moldavská vláda odporučila oficiálnym predstaviteľom vládnych, parlamentných a bezpečnostných orgánov, aby nejazdili do Ruska. S odvolaním na oznámenie parlamentu to vo štvrtok oznámila miestna agentúra IPN.

09.03.2017 18:30
debata (14)

Dôvodom sú údajné provokácie ruských tajných služieb, ktorých agenti na hraniciach moldavských činiteľov vypočúvajú, ponižujú a podrobujú osobným prehliadkam.

Moldavský parlament dáva konanie ruských tajných služieb do súvislosti so škandálom okolo moldavskej súkromnej ​​banky Moldindconbank, cez ktorú sa podľa moldavských vyšetrovateľov pokúšali nemenované ruské inštitúcie zlegalizovať 22 miliárd dolárov. Časť pracovníkov banky obvinili, niektorí už stáli pred súdom. Rusko podľa vyhlásenia Moldavska odmieta pri vyšetrovaní spolupracovať a na žiadosti o právnu pomoc nereaguje.

Moldavský premiér Pavel Filip a predseda parlamentu Andrian Candu si predvolali ruského veľvyslanca Farita Muchametšina a odovzdali mu protestnú nótu. Poukázali pritom na takmer 30 prípadov údajne hrubého správania ruských agentov voči moldavským úradným osobám a funkcionárom strán, ktorí sú členmi prozápadnej vládnej koalície.

Krok premiéra Filipa a šéfa parlamentu Candua kritizoval proruský prezident Moldavska Igor Dodon, ktorý stál na čele štátu po vlaňajších novembrových voľbách. Odporúčania štátnym úradníkom necestovať do Ruska označil za „nenormálne“ a varoval, že môže ísť o pokus zablokovať vzťahy medzi Moldavskom a Ruskom. Prezident, ktorý je budúci týždeň očakávaný na návšteve v Rusku, vraj sa v Moskve bude usilovať o „prehĺbenie strategického partnerstva“.

Po víťazstve Igora Dodona v prezidentských voľbách sa vzťahy medzi hlavou štátu a vládou ocitli na bode mrazu. Prozápadná vláda Dodona obviňuje, že si rozhoduje o záležitostiach, ktoré sú vo výlučnej právomoci kabinetu.

Dodon sa netají úmyslom vyhlásiť referendum o zrušení asociačnej zmluvy s Európskou úniou. Novembrové víťazstvo v referende o hlave štátu mu dáva právo predložiť referende aj návrh na rozpustenie vlády. Podľa provládnej tlače prezident „ženie Moldavsko späť do náručia Ruska“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko