Putin bude s Erdoganom rokovať o Sýrii a normalizácii vzťahov

Konflikt v Sýrii a kroky k ďalšej normalizácii vzájomných vzťahov majú byť hlavnými témami dnešného rokovania prezidentov Ruska a Turecka v Kremli.

10.03.2017 07:22
Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku so svojim tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom počas ich stretnutia v Petrohrade, ktoré bolo v auguste 2016.
debata (11)

Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan sa pokúsia posilniť spoluprácu oboch krajín po krízovej pauze zavinenej zostrelením ruského bojového lietadla na turecko-sýrskych hraniciach v roku 2015.

Podľa Kremľa Erdogana sprevádza veľká delegácia a ruská a turecká vláda sa počas návštevy v Moskve stretnú prakticky v plnom zložení. Pozornosť sa bude venovať hospodárskej spolupráci, najmä budovaniu plynovodu TurkStream a projektu jadrovej elektrárne, ktorú má Rusko postaviť v Akkuyi v juhotureckej provincii Mersin na pobreží Stredozemného mora.

Pohraničný incident z novembra 2015 ťažko poznamenal vzťahy oboch krajín a viedol k prakticky úplnému prerušeniu hospodárskych a obchodných kontaktov a turistických stykov. Dovoz určitých druhov tureckého tovaru je v Rusku zakázaný dodnes a Erdogan má v Moskve usilovať o úplné odvolanie embarga. Urovnaniu vzťahov neprospela ani vlaňajšia vražda ruského veľvyslanca v Ankare.

K zblíženiu naopak oba štáty priviedli spoločné záujmy v Sýrii, kde ruská a turecká armáda bojujú proti teroristom z tzv. Islamského štátu a podľa ruského velenia postupujú koordinovane. Putin a Erdogan majú dnes podľa ruskej tlače jednať aj o citlivej otázke kurdských milícií v Sýrii, ktorá Moskvu a Ankaru rozdeľuje. Kým Turecko Kurdov považuje za teroristov, Rusko chce kurdského zástupcu zapojiť do rozhovorov o sýrskom urovnaní.

Podľa zdrojov z Kremľa majú prezidenti prerokovať aj možný vývoz ruských zbraní do Turecka a zrušenie vízovej povinnosti pre Turkov cestujúcich do Ruska, zavedené po zostrelení ruského lietadla.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan