Netanjahu: Terorizmus za terorizmus nevymeníme

Iba čosi viac ako dve a pol hodiny trvala štvrtková blesková pracovná návšteva izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Moskve.

10.03.2017 07:44
RUSSIA-ISRAEL/ Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) počas rozhovoru s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.
debata (6)

Už jeho vyjadrenie pred odletom na rozhovory s prezidentom Vladimirom Putinom avizovalo cieľ návštevy. Ako zdôraznil, ide o bezpečnosť Izraela. V tejto súvislosti vyhlásil, že „terorizmus sa za terorizmus nemení“. A tak za tradičnými vyjadreniami o „tesnom dialógu“ (Putin) oboch krajín či „o miliónoch po rusky hovoriacich Židov ako moste spájajúcom Rusko a Izrael“ (Netanjahu) sa skrývali obavy Tel Avivu z vývoja v Sýrii.

Izrael znepokojuje prítomnosť ozbrojencov

„Nechceme, aby radikálny islamský sunnitský teror zamenil radikálny islamský šiitský teror pod vedením Iránu,“ vyjadril Netanjahu v Kremli v jednej vete hlavný dôvod cesty „na otočku“. Otázka vývoja v Sýrii je napokon prvoradou témou aj počas očakávanej piatkovej návštevy tureckého lídra Recepa Erdogana v Moskve.

Izrael znepokojuje predovšetkým prítomnosť ozbrojencov z hnutia Hizballáh podporovaného Teheránom na juhu Sýrie. V tesnej blízkosti hraníc židovského štátu vrátane sýrskych Golanských výšin okupovaných Izraelom. Dokonca panarabská televízia Al Džazíra tvrdila, že Moskva už súhlasila s izraelskými útokmi proti oddielom Hizballáhu.

„Nie je to pravda a ani sa nebude o tom rokovať,“ potvrdil v reakcii na spomínanú informáciu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte pred stretnutím Putin – Netanjahu. Napriek tomu Tel Aviv neskrýva obavy aj z prítomnosti iránskych vojenských plavidiel v Stredozemnom mori. V oboch prípadoch sa Izraelčania odvolávajú na informácie svojej rozviedky, ktorá infiltrovala „svojich ľudí“ aj na sýrskom území.

Po rokovaní vydalo tlačové oddelenie Kremľa už tradične lakonickú informáciu, podľa ktorej obaja politici diskutovali o „súčasnej situácii na Blízkom východe vrátane Sýrie predovšetkým v kontexte spoločného úsilia v boji proti medzinárodnému terorizmu“. Rovnaké oddelenie na izraelskej strane bolo však „otvorenejšie“, keď potvrdilo, že išlo o snahu oboch krajín „zabrániť prípadným treniciam v Sýrii“.

Der Spiegel: Tesnejšie vzťahy medzi Ruskom a Izraelom

Aj počas posledných rokovaní Netanjahua v Moskve v apríli a júni 2016 alebo ešte predtým v septembri 2015 bola hlavnou témou rozhovorov s Putinom situácia v Sýrii. Konkrétne Hizballáh a Irán, ktorí spoločne s Ruskom bojujú na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asáda. Tentoraz však izraelský politik zavítal do Moskvy prvýkrát po zmene vlády v USA. Po jeho februárovom rokovaní s prezidentom Donaldom Trumpom vo Washingtone. Obaja sa zhodli „na spoločnom postupe proti hrozbe, akou je Irán“.

Netanjahu sa podľa denníka Kommersant pokúšal v Moskve presvedčiť Putina, aby sa pridal k vznikajúcej aliancii, ktorej úlohou bude „zadržiavanie“ aktivít Teheránu. Nemecké noviny Der Spiegel dokonca tvrdia, že Izrael chce dosiahnuť stiahnutie iránskych jednotiek, ako aj libanonského Hizballáhu zo Sýrie. Podľa politológa Dmitrija Trenina z moskovského Carnegieho centra ani Putin nemá záujem na tom, aby Hizballáh „nadlho zapustil korene v Sýrii“. „Pre Rusko zostáva Hizballáh libanonskou vojenskou organizáciou a v Sýrii nemá nastálo čo hľadať. Putin sa riadi princípom, podľa ktorého po dosiahnutí mieru budú musieť všetci, azda s výnimkou Ruska, odísť domov,“ tvrdí Trenin. Podľa blízkovýchodného odborníka Jevgenija Satanovského sa Putin musel stretnúť s Netanjahuom, prvý raz po odchode Baracka Obamu, aby bolo všetko jasné. „Netýkalo sa to však izraelsko-palestínskych vzťahov, ktoré už dávno nie sú na programe rokovaní. Ak niekoho aj zaujímajú, tak iba tých, ktorí na kríze zarábajú a vytĺkajú z nej politický kapitál,“ tvrdí politológ citovaný portálom Newsru.

Obavy Tel Avivu však nevyvoláva iba vojensko-strategický aspekt v oblasti Blízkeho a Stredného východu. Spať mu určite nedá napríklad ani v posledných hodinách v kirgizskom Biškeku podpísaný dokument o príprave „dočasného“ vzniku zóny voľného obchodu medzi Ruskom založeným Euroázijským hospodárskym spoločenstvom a Iránom. Napriek tomu nemecký Der Spiegel predpovedá ešte tesnejšie vzťahy tandemu Rusko – Izrael. Vychádza pritom z Trumpovho plánu dočasne sa „stiahnuť“ z Blízkeho východu. Medzeru by tak vraj malo vyplniť Rusko a Izrael má preto veľký záujem na dobrých vzťahoch s Moskvou.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Izrael #Vladimir Putin #Benjamin Netanjahu