Ayrault: Viacrýchlostná Európa nesmie byť v rozpore s jednotou EÚ

Myšlienka takzvanej viacrýchlostnej Európy nesmie byť v rozpore s jednotou a súdržnosťou Európskej únie, povedal francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault počas dnešnej návštevy Slovenska.

10.03.2017 12:47
MZVaEZ SR: Prednáška Nevyhnutnos Európy Foto: ,
Zľava: Francúzsky minister zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Jean-Marc Ayrault a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák počas prednášky v Rektorskej sieni Univerzity Komenského.
debata (7)

Šéf zahraničnej diplomacie Miroslav Lajčák uviedol, že Slovensko chce byť v integračnom jadre EÚ.

„Viacstupňová Európa už existuje, príkladom je euro alebo Schengen (európsky priestor voľného pohybu). Nesmie byť v protiklade s jednotou a súdržnosťou,“ povedal Ayrault počas svojej prednášky na Univerzite Komenského v Bratislave.

Brexit vyvoláva u občanov obavy

Pre viacrýchlostnú EÚ, ktorá umožní niektorým členským krajinám postupovať v niektorých otázkach rýchlejšie ako ostatným, sa skôr v tomto týždni vyslovili najvyšší predstavitelia Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska.

Podľa Ayraulta musí EÚ v súvislosti s brexitom, teda očakávaným britským odchodom z únie, prijať konkrétne rozhodnutie, aby nebola spochybnená budúcnosť únijného projektu. „Ak sa nám nepodarí ísť dopredu, teda priniesť konkrétne odpovede, Európa zostane abstraktná,“ uviedol. Dodal, že ďalší postup v tejto otázke by uvítal od marcovej schôdzky štátnikov EÚ v Ríme, ktorá sa bude konať pri príležitosti 60. výročia začiatku európskeho projektu.

„Rozhodnutie Británie (o vystúpení z EÚ) upozornilo na pochybnosti občanov ohľadom európskeho projektu. Musíme reagovať, aby nebola spochybnená budúcnosť EÚ. Je potrebné byť konkrétny a dbať na to, aby sme zachovali súdržnosť EÚ. Táto výzva stojí pred nami intenzívnejšie, než kedykoľvek predtým,“ uviedol Ayrault.

Lajčák v prejave na univerzite povedal, že Bratislava sa chce zaradiť do jadra integrácie EÚ. „Slovensko v každom prípade chce byť v integračnom a hodnotovom jadre EÚ. Sme presvedčení, že už teraz spĺňame podmienky,“ uviedol.

Lajčák povedal, že atmosféra v Európe nie je dobrá. „Najviac túto situáciu charakterizuje neistota, ťažká predvídateľnosť ďalšieho vývoja, ale aj istá nedôvera, napätie, nepochopenie nielen medzi členskými krajinami EÚ, ale aj medzi občanmi a európskou realitou. Jednota mnohokrát visí na vlásku,“ uviedol. Dodal, že šok a vážnosť z brexitu sa akoby vytrácajú z rokovania európskych politikov a atmosféra miestami vyzerá tak, že sa nič nedeje.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Biela kniha