Čína obviňuje USA z korupcie, pokrytectva a násilia

Čína vydala výročnú správu o porušovaní ľudských práv v Spojených štátoch, v ktorej amerického náprotivka obviňuje z korupcie, pokrytectva a násilia.

10.03.2017 14:03
Juncker, Si Ťing-pching Foto:
Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vľavo) a čínsky prezident Si Ťing-pching počas ich minuloročného stretnutia v Pekingu.
debata (33)

Od roku 2000 Čína týmto spôsobom reaguje na výročné správy o stave ľudských práv amerického ministerstva zahraničia. Washington minulý týždeň Peking obvinil okrem iného z mučenia, popráv bez riadneho súdneho procesu, potláčania politických práv a prenasledovania etnických menšín.

Čínska vláda vo svojej aktuálnej správe upozorňuje na policajné násilie, vysoký podiel väznených, rasové predsudky a korupciu v politike. Správa uvádza fakty z amerických médií a od skupín zaoberajúcich sa občianskymi právami. V závere pripomína aj americké nálety v Iraku a Sýrii, o ktorých tvrdí, že spôsobili smrť tisícov civilistov. „V roku 2016 voľby amerického prezidenta, plné klamstiev a frašiek, ovládli peniaze a klientelizmus,“ uviedol čínsky dokument.

Tohtoročná správa americkej strany sa sústredila na prípady vylúčenia ústavou garantovaných ľudských práv vrátane slobody prejavu a náboženského vyznania. Uvádza, že Čína má „desiatky tisíc“ politických väzňov, ktorým býva niekedy odopieraná lekárska starostlivosť a úrady ich prenasledujú aj po prepustení.

Ľudské práva sú zdrojom treníc medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami najmä od roku 1989, kedy Spojené štáty uvalili na Čínu sankcie po krvavom potlačení prodemokratických demonštrácií na pekinskom námestí Nebeského pokoja. Čína kritiku pravidelne odmieta a poukazuje na to, že pozdvihla milióny svojich občanov z chudoby. Vládnuca komunistická strana však netoleruje žiadnu politickú opozíciu a vláda prezidenta Si Ťing-pchinga proti právnikom a aktivistom, ktorí ľudské práva obhajujú, tvrdo zasahuje.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA