Trump v ich prvom rozhovore pozval Abbása do Bieleho domu

Americký prezident Donald Trump v piatok prvýkrát od nástupu do úradu hovoril s predsedom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom.

10.03.2017 21:24
debata

Podľa jeho hovorcu ho počas telefonického rozhovoru pozval k skorej návšteve Bieleho domu, uviedla agentúra Reuters.

Trump podľa hovorcu spolu s pozvaním uistil Abbása, že dodrží „záväzok k mierovému procesu, ktorý povedie k skutočnému mieru medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.“ Šéf palestínskej samosprávy Trumpovi oznámil, že jeho strana by chcela nájsť mierové riešenie na základe vzniku samostatného palestínskeho štátu, uviedol hovorca Nabíl abú Rudajná.

Palestínske vedenie je znepokojené vrúcnejším prístupom k Izraelu, ktorý Biely dom začal dávať najavo po tom, čo Trump vystriedal vo funkcii Baracka Obamu. Telefonát s Abbásom prišiel na rad až po dvoch telefonických rokovaniach amerického prezidenta s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý bol navyše jedným z prvých zahraničných štátnikov, ktorí Trumpa navštívili v Bielom dome.

Zatiaľ čo pred Trumpovým nástupom USA podporovali riešenie v podobe dvoch štátov, nový prezident po stretnutí s Netanjahuom povedal, že nezáleží na tom, či vzniknú dva štáty, alebo jeden spoločný pre Izraelčanov a Palestínčanov.

Podľa komentátorov však od Netanjahuovej návštevy v polovici februára Biely dom proizraelský postoj presadzuje výrazne menej a prestal hovoriť napríklad aj o presune americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema, ktorý Trump sľúbil v kampani a ktorý by Palestínčania aj ďalší moslimovia považovali za provokáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #USA #Mahmúd Abbás #Donald Trump