Južná Kórea: Demonštrácie si vyžiadali tri obete

Počas demonštrácií na podporu bývalej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, ktorej odvolanie v piatok s konečnou platnosťou potvrdil ústavný súd, prišli o život traja ľudia.

11.03.2017 09:00
protest, Soul, Južná Kórea, Pak Kun-hje,... Foto: ,
Juhokórejčania, ktorí prišli na demonštráciu na podporu odvolanej prezidentky Pak Kun-hje, držia svoje smartphony nad hlavami a svietia nimi na znak protestu.
debata (2)

S odvolaním sa na juhokórejskú políciu o tom informovala agentúra AP, ktorá spresnila, že svojim zraneniam v noci na sobotu podľahol starší muž.

V potýčkach medzi políciou a prívržencami a odporcami zosadenej prezidentky Pak Kun-hje boli zranené ďalšie desiatky ľudí.

Polícia v Soule má v sobotu plány vyslať do ulíc mesta okolo 20-tisíc policajtov a rozmiestniť stovky autobusov, aby oddelila prívržencov a odporcov, ktorí sa v uliciach v okolí prezidentského paláca schádzali na zhromaždeniach aj v uplynulých týždňoch.

Juhokórejský parlament odhlasoval vlani 9. decembra dočasné odvolanie prezidentky na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou Čche Son-sil, aby vylákali peniaze od najväčších spoločností krajiny. Pak Kun-hje mala pritom svojej dôverníčke protizákonne dovoliť z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami.

V súlade s juhokórejskými zákonmi musel impeachment prezidenta – návrh zbaviť ho úradu – s konečnou platnosťou potvrdiť alebo odmietnuť ústavný súd.

Agentúra AP v sobotu informovala, že predčasné prezidentské voľby by sa v Kórejskej republike mohli konať 9. mája.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Južná Kórea #Soul #Pak Kun-hje