Erdogan: Toto sú pozostatky nacizmu, Holanďania sú fašisti

Za "fašistov" a "pozostatky nacistov" označil v sobotu Holanďanov turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

11.03.2017 16:41
debata (55)

Stalo sa tak bezprostredne po tom, čo holandská vláda zrušila povolenie na pristátie lietadlu tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, ktorý chcel vystúpiť s prejavom pred svojimi stúpencami v Rotterdame.

Erdogan tiež varoval, že Ankara môže holandským diplomatom odoprieť vstup do Turecka. „Samozrejme, že hovorím o cestovaní diplomatov, nie civilistov,“ dodal.

„Sú takí bojazliví, takí plachí. Toto sú pozostatky nacizmu, sú to fašisti,“ povedal Erdogan davu svojich obdivovateľov v Istanbule.

Holandská vláda zrušenie povolenia na pristátie odôvodnila tým, že zamýšľaná návšteva tureckého ministra predstavuje „riziko pre verejný poriadok a bezpečnosť“.

Čavušoglu ešte predtým varoval Holandsko pred sankciami, ak mu v návšteve zabráni. „V prípade, že Holandsko zruší moje povolenie na let, naše sankcie voči Holandsku budú silné,“ varoval minister v rozhovore pre televíznu stanicu CNN Türk. Zákazy takýchto zhromaždení označil za „fašistické praktiky“.

Holandsko už predtým tureckú vládu informovalo, že ministrova návšteva nie je vítaná.

Čavušoglu chcel vystúpiť v Rotterdame v súvislosti s kontroverzným aprílovým ústavným referendom v Turecku, ktoré má posilniť právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a oslabiť parlament. V Holandsku žije približne štvrť milióna Turkov, ktorí môžu hlasovať v tureckom referende.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan