Južná Kórea definitívne nemá prezidentku. Rozhodol súd

Juhokórejský ústavný súd v piatok formálne ukončil proces zosadenia prezidentky Pak Kun-hje. Tú už v decembri pre korupčný škandál parlament odvolal z funkcie, ústavný súd jeho rozhodnutie potvrdil.

12.03.2017 10:00
debata (3)

Pak Kun-hje sa stala vôbec prvou juhokórejskou demokraticky zvolenou hlavou štátu, ktorá bola zbavená funkcie. Krajinu teraz čakajú nové voľby.

Podľa ústavného súdu Pak Kun-hje porušila zákony, keď dovolila svojej dlhoročnej dôverníčke Čche Son-sil zasahovať do štátnych záležitostí, hoci tá nemala nijakú oficiálnu funkciu. Umožnila jej aj nahliadať do množstva oficiálnych dokumentov, čím vyzradila štátne tajomstvo. Pak Kun-hje zároveň „túto skutočnosť skrývala a popierala, kedykoľvek vzniklo podozrenie,“ konštatoval súd.

Odporcovia juhokórejskej exprezidentky žiadali... Foto: Reuters, KIM HONG-JI
Južná Kórea, protest, odporcovia, Pak Kun–hje Odporcovia juhokórejskej exprezidentky žiadali po rozhodnutí ústavného súdu jej zatknutie.

Čche bola už obvinená z finančného podvodu. Čelí aj podozreniu, že s využitím svojich väzieb na prezidentku nútila juhokórejské firmy, aby darovali peniaze nadáciám, ktoré sama riadila. Pak Kun-hje sa vlani na jeseň po začatí vyšetrovania priznala, že svojej dlhoročnej kamarátke poskytovala koncepty svojich prejavov a nechávala ju, aby do nich zasahovala. Čche je navyše dcérou náboženského predstaviteľa, ktorý sa vyhlásil za hlavu istej sekty. Podozrenie zo spojenia s touto sektou Pak odmietla.

Po zosadení 65-ročnú Pak Kun-hje už nechráni prezidentská imunita a môžu ju začať trestne stíhať. Úrad osobitného prokurátora, ktorý nedávno zverejnil podrobné výsledky vyšetrovania, ju viní z brania úplatkov, vydierania a zo zneužitia moci. Do škandálu je zapletená aj najväčšia juhokórejská firma Samsung Group.

Prokuratúra ju tiež obvinila z toho, že sa podieľala na zostavení čiernej listiny takmer 10-tisíc umelcov, ktorí hlavu štátu kritizovali. Podľa tejto listiny sa mali úrady riadiť pri rozhodovaní o tom, kto dostane dotácie na umeleckú činnosť. Tohto obvinenia ju ústavný súd zbavil. Exprezidentka všetky obvinenia odmieta.

V krajine budú do 60 dní predčasné voľby. Prezidentské voľby mali byť pôvodne koncom roka, definitívne zbavenie Pak funkcie ich urýchlilo. Favoritom volieb je podľa prieskumov verejnej mienky niekdajší šéf opozície Mun Če-in. Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý bol považovaný za jeho vážneho súpera, sa kandidatúry vzdal.

Verdikt súdu nahneval niekoľko tisíc priaznivcov exprezidentky, ktorí ju prišli podporiť pred budovu súdu. Pri ich zrážkach s políciou zomreli podľa polície dvaja ľudia. Po páde z policajného autobusu na následky zranení hlavy zomrel starší muž. Príčiny úmrtia druhého človeka neboli spresnené. Ďalších asi 30 ľudí bolo zranených.

Úradujúci prezident Hwang Kjo-an, ktorý už v decembri ako premiér prevzal právomoci prezidentky, vyzval stúpencov aj odporcov exprezidentky, aby demonštrácie zastavili. Väčšina Juhokórejčanov však odvolanie exprezidentky uvítala. Podľa prieskumov za jej zosadenie bolo viac ako 70 percent opýtaných.

Juhokórejské ministerstvo obrany zároveň vyhlásilo pohotovosť pre armádu, aby bolo pripravená na možné provokácie zo strany Severnej Kórey, ktorá by mohla zneužiť nestabilnú situáciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupčný škandál #Ústavny súd #Južná Kórea #Pak Kun-hje