Napätie medzi Holandskom a Tureckom sa stupňuje

Niekoľko stoviek demonštrantov, mávajúcich tureckými vlajkami, sa v sobotu večer zhromaždilo pred tureckým konzulátom v Rotterdame, dožadujúc sa prítomnosti tureckej ministerky sociálnych vecí a rodiny Fatmy Kayovej.

12.03.2017 08:47
protest, Rotterdam, Turecko Foto: ,
Pred budovou tureckej ambasády v Rotterdame sa v sobotu večer zišli stovky sympatizantov Turecka a vlády prezidenta Erdogana.
debata (61)

Holandská polícia postavila kovové zátarasy a hliadkovala na koňoch v snahe udržať demonštrantov preč od konzulátu. Dav sa stále zväčšoval, nakoľko ďalší a ďalší pro-tureckí demonštranti prichádzali zo susedného Nemecka.

Turecká ministerka sociálnych vecí cestovala do Holandska zo susedného Nemecka autom po tom, ako holandská vláda nepovolila pristáť v krajine lietadlu so šéfom tureckej diplomacie Mevlütom Čavušoglom na palube.

Podpora referenda

Čavušoglu chcel v sobotu vystúpiť s prejavom pred svojimi stúpencami v Rotterdame v súvislosti s kontroverzným aprílovým ústavným referendom v Turecku, ktoré má posilniť právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a oslabiť parlament. V Holandsku totiž žije približne štvrť milióna Turkov, ktorí môžu hlasovať v tureckom referende.

Policajti zasahujú proti protestujúcim, ktorí... Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Holandsko, policajti, protest Policajti zasahujú proti protestujúcim, ktorí sa zišli pri tureckom veľvyslanectve v Rotterdame.

Holandská televízia odvysielala zábery, ako polícia zastavuje ministerskú kolónu neďaleko tureckého konzulátu v Rotterdame a bráni ministerke vo vstupe do budovy.

Holandská vláda povedala, že si neželá, aby tureckí politici robili kampaň medzi tureckými emigrantmi v Holandsku, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za „pozostatky nacizmu“.

Kayová: Toto je fašistické konanie

Turecká ministerka označila takéto konanie Holandska za „pošliapanie demokratických a ľudských hodnôt“.

„Celý svet by mal zaujať stanovisko proti tomuto fašistickému konaniu v mene demokracie. Takéto zaobchádzanie so ženou-ministerkou nemôže byť nikdy akceptované,“ napísala ministerka na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Podľa Anadolu sa zhromaždili večer pri konzuláte na podporu ministerky Kayaovej, skandujúc aj „Recep Tayyip Erdogan“ a „Turecko“, tisíce ľudí, ktorých ale polícia rozohnala za použitia psov a obuškov.

Pred holandskými diplomatickými zastupiteľstvami v Ankare a Istanbule zasa protestovali proti konaniu vlády v Amsterdame stovky ľudí.

„Toto sú pozostatky nacizmu, sú to fašisti,“ povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na adresu Holanďanov.

Premiér prisľúbil protiopatrenia

Turecký premiér Binali Yildirim v nedeľu prisľúbil silné protiopatrenia v reakcii na to, že holandská polícia v sobotu zabránila tureckej ministerke sociálnych vecí a rodiny Fatme Kayovej vstúpiť na turecký konzulát v Rotterdame a eskortovala ju z Holandska.

„Naši takzvaní európski priatelia pri každej príležitosti hovoria a demokracii, slobode prejavu a ľudských právach, vo svetle tejto udalosti však opäť raz zlyhali,“ uviedol Yildirim vo svojom vyhlásení.

Udalosti akou je táto pomáhajú Turecku zistiť, kto sú ich „skutoční priatelia“, vyhlásil Yildirim. Zároveň vyzval Turkov žijúcich v Nemecku a v Holandsku, aby konali s rozvahou.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Fatma Kayová