Západ Mosulu podľa irackej armády oslobodili na 30 percent

Iracká armáda v boji s radikálmi z Islamského štátu (IS) oslobodila od februára asi 30 percent západných štvrtí Mosulu.

12.03.2017 14:10
Irak, Mosul, vojak, utečenec, policajt, IS Foto: ,
Irackí policajti sa zhovárajú s obyvateľmi Mosulu, ktorí boli prinútení opustiť svoje domovy pre pretrvávajúce boje medzi armádou a zvyškom jednotiek teroristickej organizácie Islamský štát, ktorý ešte bráni západnú časť mesta.
debata (10)

Východná časť mesta je v rukách armády od januára. Iracký generál Maán Saadí v nedeľu povedal, že armáda počíta s tým, že ju čaká ešte ťažký boj.

Zásahové jednotky a oddiely federálnej polície vstúpili do štvrte Báb at-Túb, ktorá patrí k mosulskému Starému mestu. Tam ale vojaci očakávajú problémy, pretože sa ocitli v úzkych historických uličkách, ktorými neprejdú obrnené vozy.

Protivníci sú v početnej menšine a tiež im chýbajú zbrane. Proti vojakom používajú samovražedných atentátnikov, ostreľovača a mínomety. Vo štvrtiach, ktoré zostáva oslobodiť, je podľa odhadov až 600-tisíc civilistov.

Saadí povedal, že v nedeľu špeciálne jednotky útočili vo štvrtiach Al-Džadída a Al-Aghvát. Pôvodne vraj narazili na tvrdý odpor, ktorý ale postupne ochabol. Podľa Saadího oslobodili 17 zo 40 štvrtí západného Mosulu.

Generál sa domnieva, že západný Mosul oslobodia rýchlejšie ako východnú časť mesta, o ktorú sa bojovalo tri mesiace. Postup je podľa neho pomalý, pretože vojaci za sebou nechcú nechať zvyšky oddielov IS a štvrte starostlivo prečesávajú.

Zo západného Mosulu v uplynulých štrnástich dňoch utieklo 65-tisíc civilistov, od začiatku bojov o mesto, teda od októbra 2016, odišlo 200-tisíc osôb.

IS obsadil sever Iraku a Sýrie v roku 2014, Mosul získal bez boja. Ofenzíve čelí nielen v tomto druhom najväčšom irackom meste, ale aj vo svojej sýrskej základni, v Rakke.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Islamský štát #IS