Fillon má ďalší problém. Nechal si kupovať obleky

Francúzsky prezidentský kandidát pravice François Fillon čelí pred voľbami ďalšiemu problému.

13.03.2017 07:55
France Election Foto: ,
François Fillon (vpravo)
debata (23)

Od nemenovaných priateľov si nechával kupovať drahé obleky, informoval týždenník Le Journal du Dimanche (JDD). Podľa Fillona išlo o dary, na ktorých nevidí nič zlé. Bývalému premiérovi už zráža preferencie škandál ohľadom zamestnávania rodinných príslušníkov.

Fillon pripustil, že od bližšie neurčeného priateľa dostal vo februári dva obleky. Podľa JDD pochádzali z luxusného parížskeho obchodu a stáli 13 000 eur. Vo Francúzsku platí limit 4 600 eur, ktoré môže jednotlivec darovať kandidátom počas volebnej kampane, pripomenula agentúra Reuters.

JDD zároveň tvrdí, že Fillonovi ktosi hradil aj ďalšie ošatenie a to v priebehu niekoľkých rokov. Od roku 2012 tak vraj vďaka neupresneným dobrodincom získal oblečenia v celkovej hodnote 48 500 eur.

Fillon vlani jasne vyhral primárky svojej strany. Od tej doby bol favoritom volieb, ale od januára čelí podozreniu, že jeho manželka a deti neoprávnene s jeho vedomím poberali príjmy ako asistenti poslancov. Od tej doby jeho preferencie v prieskumoch klesli tak, že nemá postúpiť z prvého kola prezidentských volieb 23. apríla do záverečného duelu 7. mája. Jeho odstúpenie z kampane chce 70 percent ľudí aj mnohí stranícki kolegovia, ale Fillon to odmieta. Cíti sa nevinný a hovorí o sprisahaní.

Francúzsky týždenník Canard Enchaîné nedávno uviedol, že Fillon si v roku 2013 požičal od jedného podnikateľa 50 000 eur, ktoré zamlčal úradom. Satirický týždenník, ktorý má spravidla spoľahlivé zdroje, tvrdí, že pôžičku Fillonovi pred rokmi poskytol Marc Ladreit de Lacharrière a nechcel za ňu žiadne úroky.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #voľby #Francúzsko #François Fillon