Vojna v Sýrii pokračuje, od dobytia Aleppa je však iná

Muhammad Bakdul sa o páde Aleppa dozvedel v Bejrúte, kam v roku 2012 aj s rodinou utiekol. Keď vlani v decembri armáda východnú časť mesta dobyla, vydal sa späť, presvedčený, že koniec vojny je blízko.

13.03.2017 14:56
debata (21)

Keď zbadal východnú štvrť v troskách, otvoril si obchod so stavebninami, v ktorom je stále plno. Muhammad utiekol v čase, keď povstalci obsadili východnú časť mesta a režim prezidenta Asadom sa pred ich vtedajšou silou triasol. Dnes sa situácia obrátila.

Za začiatok sýrskeho konfliktu býva označovaný 15. marec 2011. Vtedy sa začali protesty, ktoré vláda násilne potlačila, čím vyvolala ozbrojený odpor. Vojna, ktorá nasledovala a ďalej pokračuje, je považovaná za najničivejšiu od začiatku 21. storočia.

Boj o východné Aleppo bol najväčším stretom armády a jej spojencov s povstalcami. Zvyšok krajiny sa stále zmieta v bojoch, v ktorých sú zapojené miestne povstalecké skupiny aj radikáli, za ktorými stojí Turecko, štáty Perzského zálivu a západné krajiny. Za obrat na bojisku sýrska armáda vďačí pomoci Ruska a Iránu. Vojna nie je zďaleka na konci, ale režim v nej má teraz navrch a chce získať tiež územia obsadené bojovníkmi radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

Ľudia sú optimisti

Muhammad je však optimista, rovnako ako mnohí ďalší ľudia v Aleppe. „Myslím si, že koniec vojny sa blíži. Ľudia sú už unavení, chcú žiť doma, nie stále len utekať,“ povedal robotník Brahim Amur, ktorý sa podieľa na búraní stropu v dome v povstaleckej štvrti Karm al-Džabal. Paľbu, ktorá sa odtiaľ ozývala ešte nedávno, nahradilo vrčanie miešačiek a generátorov.

Ulicami stále prechádzajú vojenská autá so sýrskymi a ruskými vojakmi. Všade sú portréty Asada a ruského prezidenta Vladimira Putina. Mesto sa snaží zlikvidovať všetky zvyšky demarkačnej línie, ktorá oddeľovala vládnu časť mesta od povstaleckej. Tá prvá bola skazy ušetrená, zatiaľ čo v tej druhej sú domy ťažko poškodené bombardovaním.

Zástupca guvernéra provincie Aleppo Abdalghaní Kasab povedal, že „zjednotenie mesta Aleppo je v sýrskej kríze bodom obratu“. Ľudia sú podľa neho plní energie a optimizmu. „Rekonštrukcia bude dlhá, ale budeme tvrdo pracovať,“ povedal.

Povstalci, ktorí v decembri boj prehrali, sa presunuli do vidieckych oblastí v blízkosti Aleppa a nálada panujúca medzi nimi je iná. „Aleppo bolo matkou všetkých revolucionárov. Keď sme oň prišli, bolo to rovnaké, ako keď zomrie matka,“ povedal abú Marja, ktorý je jedným z povstalcov.

Aleppo je kľúčovým bodom

Odborník na Sýriu z univerzity v Edinburghu Thomas Pierret povedal, že Aleppo bolo pre opozíciu nádejou na to, že sa „presadí ako alternatíva režimu“ „Táto nádej sa v decembri rozplynula a opozícia sa ocitla na okraji diania,“ povedal Pierret.

„Opozícia snívala o tom, že v Aleppe zriadi administratívu, ktorá bude konkurovať Damasku, ale porážka toto odhodlanie narušila. Vzdáva sa čoraz častejšie aj v okolí Damasku,“ povedal Fabrice Balanche z washingtonského inštitútu. Podľa neho má teraz vláda v rukách 36 percent sýrskeho územia, teroristi z IS 29 percent, Kurdi 23 percent a povstalci 12 percent.

Po porážke v Aleppe povstalecké skupiny pristúpili na vyjednávanie so zástupcami vlády, upozornil Balanche. Vôbec prvýkrát tak v januári začali prostredníctvom Ruska a Turecka vyjednávať.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Aleppo #vojna v Sýrii