Erdogan obvinil Merkelovú z podpory teroristov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil v pondelok nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú z podpory teroristov.

13.03.2017 21:28
Turecko, Recep Tayyip Erdogan, premiér Foto: ,
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.
debata (44)

„Pani Merkelová, prečo ukrývate teroristov vo Vašej krajine?… Prečo v tejto veci nič nerobíte?“, uviedol najvyšší turecký predstaviteľ v rozhovore, ktorý poskytol dnes televízii A-Haber.

Podľa jeho slov nemecké orgány nereagujú na informácie tureckej strany o podozrivých z terorizmu. Na margo sporu s Holandskom Erdoganom uviedol, že dvaja z ministrov tureckej vlády sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

Nielen Holandsko, ale aj Nemecko v súvislosti s pretrvávajúcim napätím v dvojstranných vzťahoch odporučilo nemeckým občanom, aby sa v Turecku vyhli účasti na podujatiach politického charakteru. Tamojšie protesty sa totiž môžu obrátiť aj voči Nemecku, ako pripustil rezort diplomacie v Berlíne.

Merkelová vyjadrila dnes Holandsku svoju „plnú podporu a solidaritu“ po tom, ako Erdogan prirovnal holandský prístup k tureckým ministrom k „pozostatkom nacizmu“. Merkelová už minulý týždeň kritizovala Erdogana za to, že obvinil Nemecko vzhľadom na jeho postup v podobnom prípade z „nacistických praktík“.

Kancelárka vyhlásila, že jej požiadavka, aby Turecko prestalo používať podobné prirovnania, sa vzťahuje aj na Holandsko a ďalšie krajiny. Prirovnania k nacistom sú „absolútne neprijateľné“, zdôraznila šéfka spolkovej vlády na tlačovej konferencii v Mníchove. „Holandsko má moju plnú podporu a solidaritu,“ podčiarkla.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš dnes vyhlásil, že Holandsko sa bude musieť ospravedlniť Turecku za to, že zabránilo dvom ministrom usporiadať tam predreferendové zhromaždenia. „Uvidíte, že napokon dospejú k bodu, keď sa ospravedlnia,“ uviedol na obchodnom stretnutí v Istanbule.

Prístup k tureckým ministrom označil za „kroky ultrapravice, neofašizmu a neonacizmu, ktoré boli v uplynulých piatich či šiestich rokoch v Európe na vzostupe“. Európska únia vyzvala ústami šéfky diplomacie Federicy Mogheriniovej a eurokomisára pre susedskú politiku a rozšírovanie Únie Johannesa Hahna Turecko, aby rezignovalo na neprimerané výroky a kroky, ktoré by mohli ďalej zhoršiť súčasnú situáciu.

Na zmiernenie tónu vyzval všetkých zainteresovaných aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Recep Tayyip Erdogan