Mayová potvrdila, že brexit spustí koncom marca

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamente potvrdila, že vláda počíta so spustením procesu odchodu Británie z Európskej únie na konci marca. Dodala, že zákon, ktorý vláde umožní takzvaný brexit začať a ktorý v pondelok podporili obe komory parlamentu, podpíše kráľovná v nadchádzajúcich dňoch. Pondelňajšie schválenie zákona v parlamente bolo podľa nej "určujúcim momentom pre celú krajinu".

14.03.2017 07:02 , aktualizované: 15:00
debata (4)

Mayová tiež povedala, že parlament bude informovať, až oficiálne aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní únie, čím sa začnú rozhovory medzi Londýnom a Bruselom o podmienkach rozluky.

Vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn vzápätí vládu obvinil, že je „samoľúba“, uviedol spravodajský server BBC. Corbyn povedal, že ak Británia urobí zlé rozhodnutie, bude za to po mnoho ďalších rokov platiť. Parlament by podľa neho mal mať právo vysloviť sa ku konečnej dohode, ktorú Británia s úniou uzavrie. Mayovú tiež vyzval, aby sa zasadila za práva občanov únie po brexite.

Dolná snemovňa schválila zákon o brexite

„Zákon o vystúpení z EÚ prešiel bez zmeny Dolnou snemovňou a Snemovňou lordov. Spustíme článok 50 do konca tohto mesiaca ako bolo plánované a očakávame výsledok, ktorý bude v záujme celej Veľkej Británie,“ uvádza sa vo vyhlásení britskej vlády, zverejnenom v mene ministra pre brexit Davida Jonesa bezprostredne po hlasovaní.

Dolná snemovňa predtým zamietla dva dodatky k návrhu zákona o brexite, ktoré odhlasovala horná komora parlamentu – Snemovňa lordov. Tá následne o zákone opäť hlasovala, tentoraz však svoj odpor vzdala a schválila ho bez dodatkov. Prvý odmietla pomerom hlasov 274:135, druhý 274:118.

Horná komora predtým pozmenila vládny návrh zákona dvoma dodatkami: jeden chráni práva občanov EÚ žijúcich v Británii a druhý zaručuje britskému parlamentu hlasovanie o akejkoľvek dosiahnutej dohode o brexite ešte skôr, ako ju ratifikuje Európsky parlament. Proti prvému z nich hlasovalo dnes 335 poslancov Dolnej snemovne, za ich bolo 287. Proti druhému dodatku bolo 331 zákonodarcov, 286 ho podporilo.

Mayová už predtým viackrát uviedla, že má v úmysle iniciovať článok 50 do konca marca. O odchode Británie z EÚ rozhodli voliči v referende, ktoré sa konalo 23. júna 2016.

Zákon musí ešte schváliť kráľovná Alžbeta II., čo je však len formalita.

Prehľad ďalších krokov na jej ceste k vystúpeniu z EÚ

Vlani v júni sa Británia v referende rozhodla pre odchod z Európskej únie. Aj keď odvtedy uplynulo viac než osem mesiacov, tento dlhý a náročný proces ešte stále komplikuje niekoľko prekážok.

  • ZÁKON O BREXITE: Po dlhom právnom boji britský najvyšší súd rozhodol, že parlament musí o zákone hlasovať, skôr než vláda aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím otvorí rokovania o podmienkach odchodu Británie z EÚ. Zákon o notifikácii EÚ o odchode schválili obe komory parlamentu v pondelok neskoro večer a nadobudne platnosť po (formálnom) odsúhlasení kráľovnou.
  • AKTIVÁCIA ČLÁNKU 50: Premiérka Theresa Mayová sa zaviazala spustiť brexit do 31. marca. Urobí to tým, že Európskej rade oficiálne oznámi odchod Británie z EÚ. Táto podmienka musí byť splnená, skôr než sa začnú rokovania o podmienkach tohto odchodu. Hoci sa objavili špekulácie, že Mayová by aktiváciu čl. 50 mohla oznámiť už tento týždeň, očakáva sa, že s tým vyčká na posledný marcový týždeň.
  • MANDÁT EÚ: Len čo Británia oficiálne potvrdí svoj úmysel odísť z EÚ, zvyšok Únie začne konať. Lídri zvyšných 27 členských krajín sa stretnú na osobitnom summite naplánovanom na 6. apríl, ktorý by však mohol byť odložený na neskôr, ak Mayová bude čakať so spustením brexitu na koniec marca. Následne vydajú pre svoju stranu rokovaní smernice, ktoré rozhodnú o budúcnosti britských vzťahov s EÚ.
  • ROKOVANIA: Hlavný vyjednávač EÚ o brexite Michel Barnier a jeho približne 20-členný tím expertov očakáva, že rokovania o podmienkach „rozvodu“ a prípadných prechodných opatreniach potrvajú 18 mesiacov, čo znamená, že by mali skončiť približne v októbri 2018.
  • DVOJROČNÝ LIMIT: Británia a EÚ majú dva roky od aktivácie článku 50 na vypracovanie dohody. Ak sa Mayovej plán na odchod Británie z EÚ uskutoční, členstvo Spojeného kráľovstva v Európskej únii sa automaticky skončí 31. marca 2019.
  • RATIFIKÁCIA: Zo strany EÚ musí byť dohoda predložená na schválenie Európskemu parlamentu ešte predtým, než ju – bez účasti Británie – potvrdí Európska rada. A čo sa týka britskej strany, Mayová prv než dá ratifikácii dohody zelenú, ju plánuje predložiť britskému parlamentu.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová