Ministerstvo spravodlivosti v kauze odpočúvania Trumpa žiada o čas

Americké ministerstvo spravodlivosti požiadalo o viac času, aby mohlo poskytnúť Kongresu USA dôkazy v kauze údajných odposluchov terajšieho prezidenta Donalda Trumpa počas minuloročnej volebnej kampane.

14.03.2017 07:57
debata (5)

V noci na dnes o tom informovala agentúra Reuters. Trump pred viac ako týždňom na Twitteri obvinil svojho predchodcu Baracka Obamu, že nariadil odpočúvanie jeho newyorských kancelárií v mrakodrape Trump Tower. Obamov hovorca Kevin Lewis obvinenia odmietol ako falošné.

Výbor Snemovne reprezentantov USA pre tajné služby v reakcii na Trumpove vyhlásenie poslal list ministerstvu spravodlivosti so žiadosťou, aby do pondelka predložilo príslušné dôkazy o odpočúvaní. Hovorca ministerstva uviedol, že úrad potrebuje viac času, aby mohol v súlade s právnym postupom preštudovať žiadosť výboru a zistiť, či vôbec nejaké dokumenty existujú.

Výbor následne vydal vyhlásenie, v ktorom žiada odpoveď ministerstva do vypočutia plánovaného 20. marca, v opačnom prípade nevylúčil zaslanie predvolania. Reuters k tomu poznamenal, že ministerstvo spravodlivosti nemusí na žiadosť zákonodarcov odpovedať a ani vyhovieť termínom výboru.

Trumpovova hovorkyňa Kellyanne Conwayová v pondelkovom rozhovore s televíziou ABC vyhlásila, že nemá žiadny dôkaz o tom, že by newyorská kancelária terajšej hlavy štátu bola pred voľbami z Obamovho príkazu odpočúvania. „Žiadny dôkaz nemám, ale k jeho zisteniu bola ustanovená parlamentná komisia,“ povedala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Donald Trump