Severokórejský diplomat: USA a Južná Kórea chcú vyprovokovať jadrovú vojnu

Veľvyslanec Severnej Kórey pri OSN Kim In-rjong obvinil dnes Spojené štáty a Južnú Kóreu zo zodpovednosti za vraždu spáchanú v Malajzii nervovoparalytickou látkou VX.

14.03.2017 11:31
debata

Súčasne dementoval tvrdenia malajzijských úradov, že mužom zavraždeným pred mesiacom na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure bol nevlastný brat vodcu KĽDR.

Ako uviedla agentúra AP, severokórejský diplomat Kim In-rjong sa v noci nadnes v New Yorku pred novinármi vyjadril, že táto vražda „bola výsledkom nebezpečného konania amerických a juhokórejských úradov“ s cieľom poškodiť povesť KĽDR a dosiahnuť tam zrútenie sociálneho systému a pád socializmu.

Podľa veľvyslanca bolo cieľom Washingtonu vyvolať vo svete „nenávisť voči KĽDR a následne "vyprovokovať jadrovú vojnu s KĽDR.“

Veľvyslanec KĽDR síce pred novinármi odmietol, že by zavraždeným bol nevlastný brat severokórejského vodcu, ale potvrdil, že obeť útoku na letisku v Kuala Lumpure z 13. februára bola občanom KĽDR, ktorý mal pri sebe diplomatický pas.

Podľa agentúry Sinchua veľvyslanec vyhlásil, že „americké a juhokórejské úrady nepodloženým spôsobom obviňujú KĽDR, že obeť bola otrávená vysoko toxickou látkou VX“.

V tejto súvislosti však diplomat položil otázku, ako a kde sa útočníkom podarilo získať zakázanú chemickú látku. Zdôraznil pritom, že práve USA ako jedna z mála krajín sveta túto látku vyrábajú, pričom veľké jej zásoby skladujú v Južnej Kórei.

Tieto obvinenia zazneli na tlačovej konferencii v New Yorku, ktorú dal zvolať veľvyslanec Kim In-rjong, aby odsúdil poslednú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN kritizujúcu nedávnu skúšku severokórejskej balistickej rakety. Tieto testy považuje OSN za ohrozenie medzinárodnej stability.

Tlačová konferencia sa konala aj po tom, ako KĽDR bojkotovala zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve, kde sa prerokúvala správa o stave dodržiavania ľudských práv v KĽDR.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea #Malajzia