Erdogan: Holanďania majú 'zhnitý charakter'

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes znova verbálne zaútočil na Holandsko, ktoré je podľa neho zodpovedné za najhoršiu povojnovú masakru v Európe.

14.03.2017 15:35
debata (29)

V prejave vysielanom naživo v televízii hovoril o holandskom prápore mierových síl OSN, ktoré nezabránili bosnianským Srbom v masakre asi 8000 moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici v roku 1995.

„Poznáme Holandsko a Holanďanov z masakry v Srebrenici. Poznáme ich zhnitý charakter z ich tamojšej masakry 8000 Bosniakov,“ citovala Erdogana tlačová agentúra AP.

Prezident v príhovore k zdravotníkom, ktorý vysielala naživo televízia, označil tiež Nemecko a Holandsko za „darebácke štáty“, ktoré škodia Európskej únii. Zdôraznil, že neochota oboch krajín umožniť tureckým ministrom vystúpiť tam na predreferendových zhromaždeniach znižuje význam Európskej únie ako symbolu zákonnosti, ľudských práv a slobôd.

„Európa je príliš dôležitý kontinent, aby bol ponechaný na milosť darebáckym štátom,“ vyhlásil Erdogan.

Turecko podľa jeho slov požiada o pomoc Organizáciu islamskej spolupráce a ďalšie organizácie, aby zintenzívnili boj proti tomu, čo tureckí predstavitelia nazvali nenávisťou voči cudzincom a označili za rasistické a protiislamské trendy.

Erdogan tiež povedal, že Turecko zváži ďalšie sankcie proti Holandsku, ale nekonkretizoval ich.

Spor medzi Holandskom a Tureckom vznikol po tom, ako Holandsko znemožnilo počas uplynulého víkendu dvom členom tureckej vlády usporiadať tam predreferendové zhromaždenia. Erdogan prirovnal holandský prístup k tureckým ministrom k „pozostatkom nacizmu“ a diplomatická roztržka sa rozhorela naplno.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan