Komisár OSN: Šesť rokov trvajúca vojna zmenila Sýriu na mučiareň

Svet sa už šesť rokov prizerá, ako vojna v Sýrii spôsobuje skazu a mení túto krajinu na mučiareň. Počas prejavu v Ženeve to uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

14.03.2017 15:45
Zajd Raad Husajn OSN komisár Foto: ,
Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn
debata (23)

„Konflikt vstupuje do siedmeho roku a je to najhoršia človekom spôsobená katastrofa, akú svet zažil od druhej svetovej vojny,“ povedal v prejave Zajd Husajn. „Dnes je už celá krajina mučiarňou: miestom surových hrôz a absolútnej nespravodlivosti,“ dodal vysoký komisár OSN pre ľudské práva.

Sýrsky konflikt sa začal v polovici marca 2011 demonštráciami proti vláde prezidenta Bašára Asada a vyústil do vojny, ktorá pripravila o život státisíce ľudí a vyhnala z domovov polovicu z 22 miliónov predvojnových obyvateľov.

Útoky chlórom

Vetá uplatnené v Bezpečnostnej rade OSN zabrzdili snahy o zastavenie vojny a o začatie medzinárodných súdnych procesov proti vojnovým zločincom, povedal Zajd Husajn. Rusko a Čína vo februári vetovali rezolúciu BR OSN vyzývajúcu na sankcie proti Asadovmu režimu za to, že použil chemické zbrane. Bolo to už siedmy raz od začiatku sýrskeho konfliktu, čo Rusko vetovalo rezolúciu zameranú na sýrsku vládu. Dnes už skôr vyšetrovatelia OSN pre ľudské práva v správe informovali, že ozbrojené sily sýrskeho režimu podnikli tento rok nové útoky chlórom. Použitie takýchto zbraní je vojnovým zločinom a porušuje medzinárodný dohovor, ktorý zakazuje chemickú muníciu, uviedla v správe vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu. V dedine Basíma neďaleko sýrskej metropoly Damask utrpelo 8. januára zranenia osem civilistov, keď provládne sily použili toxický plyn chlór ako chemickú zbraň.

V januári a vo februári zdokumentovali vyšetrovatelia OSN štyri ďalšie útoky chlórom vo východosýrskej oblasti Ghúta a boli zacielené na bojové pozície na frontovej línii. „Použitie chlóru sýrskymi silami bolo podobné ako prípady zaznamenané v rokoch 2014, 2015 a 2016,“ uviedla komisia v správe odovzdanej Rade OSN pre ľudské práva. Pri inom druhu chemického útoku, z roku 2013, kde bol použitý nervový plyn sarin, režim údajne zabil v Ghúte pri Damasku vyše 1400 ľudí.

OSN: Naďalej sa páchajú vojnové zločiny

Vyšetrovatelia OSN pre ľudské práva poznamenali, že všetky strany sýrskeho konfliktu naďalej páchajú vojnové zločiny. Rôzne ozbrojené skupiny podnikali aj tento rok náhle útoky a rýchle popravy, uvádza sa v správe.

Vyšetrovatelia OSN napísali, že sú znepokojení aj skutočnosťou, že pri útokoch, ktoré boli zacielené na zásobovacie trasy Islamského štátu, zničila vo februári vojenská koalícia pod vedením USA civilnú infraštruktúru.

Bombový útok v Sýrii na autobus v meste Homs zranil päť ľudí. Uviedla to organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). K tomuto násiliu došlo približne dva týždne po synchronizovaných útokoch džihádistov v Homse, kde zabili 42 príslušníkov bezpečnostných síl.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN