Ukrajinská prokuratúra obžaluje Janukovyča z vlastizrady

Ukrajinská vojenská prokuratúra obžaluje bývalého prezidenta Viktora Janukovyča z vlastizrady. Príslušný text žaloby odovzdá v utorok súdu. Povedal to ukrajinský vojenský prokurátor Ruslan Kravčenko vo vysielaní ukrajinskej televíznej stanice 112.

14.03.2017 18:34
janukovyč Foto:
Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
debata (92)

Ukrajinský vrchný prokurátor Jurij Lucenko na tlačovej konferencii v Kyjeve povedal, že k obžalobe exprezidenta z vlastizrady majú vyšetrovatelia dostatok dôkazov. Podľa žalobcov Janukovyč na jar roku 2014 požiadal Rusko o vojenskú pomoc, aby potlačil prozápadné povstanie v Kyjeve. Lucenko tiež povedal, že súd s exprezidentom sa uskutoční aj v jeho neprítomnosti.

Hoci Janukovyč popiera, že ruské jednotky pozval, prokuratúra sa odvoláva na vyjadrenia bývalého ruského vyslanca v OSN Vitalija Čurkina. Ten v Bezpečnostnej rade OSN argumentoval listom, v ktorom Janukovyč žiada ruského prezidenta Vladimira Putina o vojenskú pomoc. Na videozázname Čurkin údajne ukazuje fotokópiu listu.

Podľa prokuratúry o liste hovoril aj Putin a v roku 2014 o ňom rokoval ruský parlament. „Putin sa obrátil na parlament so žiadosťou o vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu. V dôsledku toho došlo neskôr k anexii Krymského polostrova,“ povedal prokurátor Kravčenko. Ako dôkaz uvádza prokurátor videozáznam z rokovania ruského parlamentu.

Janukovyč sa v súčasnosti ukrýva v Rusku, kam ušiel vo februári 2014. Vtedy v Kyjeve pri bojoch demonštrantov s políciou zahynulo sto ľudí. V kauze vlastizrady je ochotný vypovedať, nie na území Ukrajiny. Rusko predtým ponúklo vypočuť exprezidenta na svojom území vlastnými orgánmi za prítomnosti ukrajinských vyšetrovateľov. To ukrajinská prokuratúra odmieta.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #kríza na Ukrajine #vlastizrada