Unikli údaje o Trumpových daniach z roku 2005

Americký prezident Donald Trump zaplatil v roku 2005 na daniach 38 miliónov dolárov zo zisku vyše 150 miliónov dolárov.

15.03.2017 07:16
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump počas obeda s čelnými predstaviteľmi Senátu a Snemovne reprezentantov.
debata (14)

Vyplýva to z uniknutého daňového priznania, ktoré v noci na stredu zverejnila spravodajská televízna stanica MSNBC. Biely dom označil tento krok za ilegálny.

Trump počas svojej predvolebnej kampane odmietal zverejniť daňové priznania, čím porušil dlhodobú tradíciu, všíma si stanica BBC. Inkriminované dve strany uniknutých informácií sú však iba zlomkom z celkového daňového priznania prezidenta a neobsahujú informácie týkajúce sa detailov jeho príjmov.

Korešpondenti tvrdia, že zverejnenie týchto dokumentov je napriek tomu dôležité, pretože o Trumpových daňových priznaniach sa vie iba málo. Predpokladá sa, že uniknuté informácie naňho vyvinú tlak, aby zverejnil viac. Hoci zverejnenie cudzích daňových priznaní je trestné, MSNBC sa bráni právom na publikovanie informácií vo verejnom záujme.

Investigatívny novinár David Cay Johnston v rozhovore pre MSNBC uviedol, že dané dokumenty dostal do poštovej schránky od anonymného zdroja.

Biely dom v reakcii na margo MSNBC vyhlásil: „Zrejme sa zúfalo snažíte o zvýšenie svojej sledovanosti, ak ste ochotní porušiť zákon a priniesť správu o daňovom priznaní spred vyše desaťročia.“ Úrad prezidenta podotkol, že Trump nemal povinnosť odviesť vyššiu daň, než bolo vyžadované zákonom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #Donald Trump