Tillerson začína cestu po Ázii, sprevádza ho jediná novinárka

Ministra zahraničných vecí USA Rexa Tillersona, ktorý by mal v stredu pricestovať do Tokia, sprevádza na jeho zahraničnej ceste po Ázii iba jeden zástupca amerických médií.

15.03.2017 11:19
debata (1)

Je ním reportérka konzervatívnej webovej stránky Independent Journal Review (IJR), 33-ročná Erin McPikeová, ktorá s ministrom navštívi Japonsko, Južnú Kóreu a Čínu.

Oznámilo to v utorok toto médium a ministerstvo zahraničných vecí informáciu potvrdilo. Uviedlo, že Tillerson nevzal so sebou novinárov, pretože cestuje malým lietadlom.

Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson sa... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
Rex Tillerson Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson sa rozhodol so sebou zobrať do Ázie iba jednu novinárku. V amerických médiách sa toto rozhodnutie stretlo s búrkou nevôle.

Viacerí z washingtonských novinárov však cestujú komerčnými linkami a stretnú sa s ministrom v Tokiu, Soule i Pekingu. Ministerstvo dodalo, že Tillerson na svojich prvých dvoch zahraničných cestách zobral so sebou reportérov, ktorí poskytovali informácie o jeho aktivitách širšej skupine novinárov. Reportérka IJR túto službu poskytovať nebude.

Združenie novinárov akreditovaných pri Ministerstve zahraničných vecí USA vo vyhlásení vyjadrilo „sklamanie“ z rozhodnutia ministra vziať so sebou na zahraničnú cestu iba jedinú reportérku. A informovalo, že svoje obavy bude riešiť v spolupráci s ministerstvom.

V uplynulých takmer 50 rokoch cestovali s americkými ministrami zahraničných vecí mnohí reportéri z globálnych, národných i regionálnych spravodajských médií bez ohľadu na to, ktorá politická strana vládla. Obe veľké strany boli totiž presvedčené, že prítomnosť novinárov na zahraničných cestách ministra prispieva k informovaniu amerických daňových poplatníkov i zahraničných vlád a verejnosti o americkej zahraničnej politike, vysvetľuje agentúra AP.

Tillerson pricestuje v stredu do Japonska necelý týždeň po tom, ako Severná Kórea odpálila 6. marca štyri balistické rakety, ktoré pristáli v Japonskom mori. V piatok bude minister rokovať v Soule a v sobotu v Pekingu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ázia #minister zahraničných vecí #Rex Tillerson