Totožnosť zavraždeného Kim Čong-nama potvrdila DNA jeho dieťaťa

Malajzijská polícia už potvrdila totožnosť Kim Čong-nama, ktorého minulý mesiac zavraždili na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur.

15.03.2017 11:46
debata

Pri identifikácii použila DNA od jedného z jeho detí, informoval dnes malajzijský vicepremiér Ahmad Zahid Hamidi.

Vicepremiér tiež povedal, že tento týždeň sa začali rokovania s cieľom vyriešiť diplomatickú patovú situáciu okolo smrti Kim Čong-nama, v exile žijúceho nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Severná Kórea (KĽDR) – všeobecne podozrievaná z toho, že stojí za útokom – odmietla zistenia pitvy.

Malajzijské úrady vyhlásili, že Kim Čong-nam zomrel 13. februára, keď mu dve ženy na letiskovom termináli v Kuala Lumpur potreli tvár nervovoparalytickou látkou VX. Cestoval s pasom na meno Kim Čchol. Polícia už minulý týždeň oznámila, že potvrdila, že ide o Kim Čong-nama, ale odmietla uviesť, ako to dosiahla.

Vicepremiér dnes povedal, že úrady získali DNA od jedného z jeho detí. Nespresnil, kedy a kde bola vzorka DNA odobratá.

Predstavitelia už skôr informovali, že telo bolo zabalzamované, aby sa lepšie zachovalo, a že Kimovi príbuzní budú mať dva, tri týždne na jeho vyžiadanie.

Vzťahy medzi Malajziou a KĽDR sa po smrti Kima prudko zhoršili. Podľa vicepremiéra však už prebiehajú formálne rozhovory o náprave a Malajzia „má počas nich stále otvorené srdce a otvorenú myseľ“.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #DNA #Malajzia #Kuala Lumpur #Kim Čong-nam