Vo Viedni našli 67 odcudzených obrazov za 2,5 milióna eur

Až 67 obrazov odcudzených v roku 2014 z vily vo viedenskej štvrti Hietzing našli v piatok tamojší policajti v jednom z bytov rakúskej metropoly.

15.03.2017 18:45
debata

Diela, medzi ktorými sú i práce Oskara Kokoschku, Carla Molla či Kolomana Mosera, majú odhadovanú hodnotu 2,5 milióna eur.

Zo spomínanej vily zmizlo počas majiteľkinej dovolenky v lete 2014 celkovo 72 výtvarných diel. Páchatelia, zrejme profesionáli, vypli poplašné zariadenie a dostali sa tak do objektu. Na krádež sa prišlo až po návrate 73-ročnej majiteľky, keďže podozrivé osoby si nikto nevšimol. Po obrazoch, ktoré sa napokon našli v dobrom stave v širšom centre rakúskej metropoly, vyhlásili pred časom medzinárodné pátranie prostredníctvom Interpolu. Nemenovaný milovník umenia, ktorý si želal zostať v anonymite, vypísal za informácie vedúce k získaniu diel, respektíve vypátraniu páchateľov, odmenu 250-tisíc eur. Ako však informoval verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF. odmenu nakoniec nemusel vyplatiť, keďže na stopu obrazov sa totiž vyšetrovatelia dostali predovšetkým vďaka spolupráci rakúskeho Spolkového kriminálneho úradu a Europolu.

Podľa hovorcu polície Patricka Maierhofera kriminalisti vychádzajú z predpokladu, že za zločinom bol gang z východnej Európy pôsobiaci na medzinárodnej scéne, vyšetrovatelia označujú páchateľov za nebezpečné osoby. Presná identita hľadaných osôb zatiaľ nie je známa, k zadržaniam tak zatiaľ nedošlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #maľby