Izrael uvalil na Palestínčanov apartheid, tvrdí arabská OSN

Izrael uplatňuje voči Palestínčanom režim apartheidu, teda rasovú diskrimináciu obdobnú pomerom v Juhoafrickej republike pred rokom 1994.

15.03.2017 23:08
debata (8)

Uvádza to dnes zverejnená správa Hospodárskej a sociálnej komisie OSN pre západnú Áziu (ESCWA), podľa ktorej je to prvýkrát, keď orgán OSN vzniesol jasne toto obvinenie. Izrael tvrdenie prirovnal k nacistickej propagande. Generálny tajomník OSN António Guterres sa od správy dištancoval, rovnako tak urobili Spojené štáty.

„Izrael zaviedol režim apartheidu, ktorý vládne palestínskemu ľudu ako celku,“ stojí v správe podľa agentúry Reuters. Hlavnou metódou uplatňovania apartheidu je vraj „strategické roztrieštenie palestínskeho národa“. Palestínčania sú podľa ESCWA rozdelení do štyroch skupín utláčaných rozdielnymi zákonmi a politikou. Správa hovorí o palestínskych občanoch v Izraeli, Palestíncoch vo východnom Jeruzaleme, Palestíncoch na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy a Palestíncoch žijúcich ako utečenci alebo v exile.

Výkonná tajomníčka ESCWA a námestníčka generálneho tajomníka OSN Rima Khalafová povedala, že správa je „prvá svojho druhu“ od orgánu OSN, ktorý „jasne a priamo dochádza k záveru, že Izrael je rasistický štát, ktorý zaviedol systém apartheidu, ktorý prenasleduje palestínsky ľud“.

Hovorca izraelského ministerstva zahraničia Emmanuel Nahšon prirovnal správu k niekdajšiemu nacistickému propagandistickému periodiku Der Stürmer, ktorý mal vyhrotené protižidovské zamerania. Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric oznámil novinárom v New Yorku, že správa bola zverejnená bez akejkoľvek predchádzajúcej konzultácie so sekretariátom OSN. „Správa, tak ako je, neodráža názory generálneho tajomníka (Antónia Guterresa),“ vyhlásil s tým, že správa sama uvádza, že vyjadruje iba názory svojich autorov.

Spojené štáty ako tradičný spojenec Izraela tvrdenie ESCWA ostro odmietli. „Sekretariát OSN sa správne od správy dištancoval, ale musí ísť ešte ďalej a úplne ju stiahnuť,“ reagovala americká stála predstaviteľka pri OSN Nikki Haleyová.

ESCWA sídli v libanonskom Bejrúte a združuje 18 arabských štátov v západnej Ázii. Podľa Khalafovej vypracovala komisia svoju správu na žiadosť členských krajín. Autormi dokumentu sú Američania Richard Falk a Virginia Tilleyová. Profesor práva Falk je bývalý osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva. Tilleyová pôsobí ako profesorka politológie na Southern Illinois University.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #OSN