Turecko už nebude prijímať utečencov z Grécka, v ohrození je celá dohoda s EÚ

Turecko pozastavilo vo štvrtok kľúčovú časť dohody o migrácii s Európskou úniou. Nebude teraz prijímať späť žiadnych utečencov z Grécka, povedal podľa nemeckej televízie n-tv turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu.

16.03.2017 07:45 , aktualizované: 16:28
Mevlüt Çavuşoglu Foto: ,
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu sa prihovára zhromaždeniu vo francúzskom meste Metz počas kampane pred tureckým referendom.
debata (73)

Znovu tiež pohrozil úplným vypovedaním dohody, ktorá napomohla výrazne znížiť počet utečencov prichádzajúcich do krajín únie.

Dohoda, ktorá nadobudla účinnosť vlani 20. marca, okrem iného stanovuje, že Európska únia bude z Turecka prijímať sýrskych utečencov a Ankare tiež poskytne rozsiahlu finančnú podporu. Ankara sa na oplátku zaviazala prijímať späť z Grécka utečencov, ktorí sa na jeho území nelegálnym spôsobom dostanú z Turecka. Mesačne išlo doteraz o zhruba 80 osôb.

Çavuşoglu: Dohodu nespĺňame

Práve túto časť dohody ale teraz Ankara nebude podľa vyhlásenia Çavuşoglua dodržiavať. „Od teraz môžeme povedať: ‚Nespĺňame to a je koniec‘,“ povedal tiež televízii 24 TV na adresu dohody ako takej. Podobných vyhrážok prišiel zo strany tureckých činiteľov v posledných týždňoch celý rad.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu pohrozil vypovedaním migračnej dohody s Európskou úniou z marca 2016 už v stredu večer.

Tento krok prichádza v čase vyostreného diplomatického napätia medzi Ankarou a viacerými členskými štátmi EÚ.

Turecko požaduje bezvízovú politiku

Za vyhrotením vzťahov s EÚ, od ktorej Turecko požaduje bezvízovú politiku, stojí okrem iného spor s Holandskom a Nemeckom, v ktorých nemohlo vystúpiť niekoľko tureckých politikov, ktorí propagujú chystané zmeny ústavy. Ankara následne obe krajiny prirovnala k nacistom.

Únia podmieňuje zavedenie bezvízového režimu pre Turkov splnením množstva podmienok vrátane reformy kontroverzných protiteroristických zákonov, čo však Ankara odmieta.

Spory medzi EÚ a Ankarou najnovšie eskalovali po sérii zákazov vystúpení tureckých politikov na politických zhromaždeniach tureckých komunít v Nemecku a Holandsku.

Európu čakajú náboženské vojny

Çavuşoglu na adresu holandských volieb povedal, že v zásade nie je rozdiel v názoroch medzi miestnymi populistami vedenými Geertom Wildersom a ostatnými politickými stranami. Všetky podľa Çavuşogluo tlačia Európu do priepasti a k ​​návratu k náboženským vojnám, uviedla agentúra Anadolu.

„Pozrite sa, nie je žiadny rozdiel medzi sociálnymi demokratmi a fašistom Wildersom, je to rovnaká mentalita,“ povedal Cavuşoglu. „Kam sa uberáte? Kam vediete Európu? Začali ste Európu rozdrobovať a viesť ju do priepasti,“ pokračoval šéf tureckej diplomacie. „Čoskoro začnú v Európe náboženské vojny,“ vyhlásil.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş v pondelok oznámil, že Ankara zmrazí vzťahy s Holandskom na najvyššej úrovni, zakáže návrat holandského veľvyslanca do Turecka a zablokuje aj všetky ďalšie diplomatické lety z tejto západoeurópskej krajiny.

NATO očakáva, že Turecko sa s Rakúskom rýchlo pomerí

Nemenovaný dobre informovaný predstaviteľ Severoatlantickej aliancie očakáva, že spojenecké Turecko si svoje dvojstranné problémy s Rakúskom rýchlo vyrieši.

Reagoval tak na situáciu, kedy Turecko kvôli svojim už niekoľko mesiacov trvajúcim nezhodám s Viedňou prerušilo spoluprácu s partnerskými krajinami NATO, medzi ktorými je aj Rakúsko.

„Mrzí nás súčasná situácia a vplyv, ktorý má na naše programy spolupráce s partnermi,“ uviedol zdroj z NATO.

Predstavitelia aliancie však odmietajú interpretáciu, že by Ankara zablokovala niektoré plánované akcie, vrátane vojenských cvičení alebo civilnej spolupráce v rámci eskalujúceho sporu medzi Tureckom a Holandskom či Nemeckom. Spor vznikol už skôr než súčasné slovné prestrelky medzi Ankarou a Berlínom či Amsterdamom.

„Je to dôsledok dlhodobého sporu medzi tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a rakúskym ministrom zahraničia Sebastianom Kurzom,“ poznamenal ďalší zdroj s tým, že Turecko už od septembra blokuje spoluprácu s partnerskými štátmi NATO, ak je medzi nimi aj Rakúsko.

Rakúske ministerstvo obrany už oznámilo, že v ohrození je napríklad plán spoločnej misie v Kosove v rámci spoločných výcvikových programov. Naopak už začaté projekty by dotknuté byť nemali.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Turecko #asociačná dohoda #Mevlüt Çavuşoglu