Šéf diplomacie USA vyzval KĽDR, aby sa vzdala jadrového programu

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval vo štvrtok Severnú Kóreu, aby zanechala svoj jadrový program i program vývoja balistických rakiet.

16.03.2017 09:55
Rex Tillerson, Fumio Kišido Foto: ,
Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson (vľavo) po stretnutí s japonským rezortným kolegom Fumiom Kišidom v Tokiu.
debata (3)

Podľa jeho slov sa táto izolovaná ázijská krajina „nemá“ zo strany USA „čoho obávať“.

Tillerson sa vyjadril po stretnutí s japonským rezortným kolegom Fumiom Kišidom v Tokiu, kde viedli rozhovory o možných nových prístupoch ku KĽDR. Obaja vyzvali Čínu, aby vyvíjala tlak na Pchjongjang.

Šéf americkej diplomacie poznamenal, že diplomatické i iné snahy USA zamerané na denuklearizáciu Severnej Kórey ani za 20 rokov neuspeli. Bližšie však nespresnil, ako chce tento problém riešiť nová americká vláda prezidenta Donalda Trumpa, ktorá v súčasnosti reviduje politické stratégie.

Tillerson je na prvej návšteve Ázie od nastúpenia na ministerský post. V úvode rozhovorov s japonskými činiteľmi vo štvrtok zdôraznil, že spolupráca so spojencami Japonskom a Južnou Kóreou je „rozhodujúca“ pri riešení hrozby, ktorú predstavujú zbrojné programy KĽDR.

Americký minister sa neskôr stretne aj s japonským premiérom Šinzóom Abem. V piatok navštívi Južnú Kóreu a následne pocestuje do Číny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #jadrový program #balistická raketa #Rex Tillerson