Hollande a Merkelová označili verbálne útoky Turecka za 'neprijateľné'

Diplomatická roztržka niektorých členských krajín Európskej únie s Tureckom bola dnes predmetom telefonátu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

16.03.2017 16:40 , aktualizované: 17:29
debata (13)

Obe strany pri tejto príležitosti označili za „neprijateľné“, že Turecko spomína v súvislosti s konaním Holandska a Nemecka „nacistické praktiky“ len preto, že obe krajiny majú výhrady voči realizácii kampane pred tureckým referendom medzi krajanmi žijúcimi na území týchto štátov.

Francúzsko, ako vyplýva z vyhlásenia Elyzejského paláca, ubezpečilo Nemecko o solidarite rovnako ako všetky ďalšie členské štáty Únie, ktorým sa dostalo z krajiny polmesiaca označenia za „nacistické“ alebo „fašistické“.

Obaja štátnici sa dohodli, že podujatia súvisiace s referendom, ktoré sa v Turecku uskutoční o prípadnom zavedení prezidentského systému 16. apríla, sa na území Francúzska a Nemecka budú môcť konať pri maximálne prísnom rešpektovaní legislatívy daného štátu.

Schulz: Vstup Turecka do EÚ je v súčasnosti úplne vylúčený

Volebný líder Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD) v blížiacich sa voľbách, bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz považuje vstup Turecka do Európskej únie momentálne za vylúčený.

„Za súčasných okolností je vstup (Turecka) do EÚ úplne vylúčený,“ vyhlásil pre piatkové vydanie regionálneho denníka Rheinische Post.

Na margo verbálnych útokov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana voči Nemecku i ďalším členským krajinám Únie Schulz povedal, že „každý z premiérov európskych krajín by mu mal jasne povedať, že v súčasnosti prekračuje všetky hranice“.

Sankcie finančného charakteru voči Turecku však Schulz vníma so skepsou. „Jestvujú platby v rámci dohody o utečencoch, ktorými nepodporujeme pána Erdogana, ale v Turecku žijúcich utečencov. Ak by sa tu krátilo, pocítili by to nepraví,“ podčiarkol.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Turecko #Angela Merkelová #Francois Hollande