Väčšina Francúzov chce, aby Fillon odstúpil

Tri štvrtiny francúzskych voličov si želajú, aby sa kandidát konzervatívcov Francois Fillon stiahol z boja o úrad prezidenta Francúzskej republiky.

17.03.2017 10:07
debata (2)

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnil dnes inštitút Odoxa.

Fillon, bývalý predseda francúzskej vlády, bol tento týždeň predbežne obvinený v kauze údajného fiktívneho zamestnávania rodinných príslušníkov. Vyšetrovanie pre podozrenie zo sprenevery peňazí z verejných zdrojov zahŕňa aj prešetrovanie darov v podobe luxusných oblekov, ktoré Fillonovi zaplatil neznámy štedrý mecenáš.

Fillon mal ešte v januári nespochybniteľnú šancu na víťazstvo v prezidentských voľbách. Tú zmarila aféra nazvaná médiami Penelopegate, ktorú začiatkom februára zverejnil týždenník Le Canard Enchainé. Z najnovšieho prieskumu vyplýva, že Fillona v prvom kole volieb, ktoré sa bude konať 23. apríla, zrejme predbehnú a vyradia z boja kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron.

Prieskum Odoxa tiež ukázal, že takmer deväť z desiatich Francúzov si myslí, že Fillon nie je čestný, a tri štvrtiny sa domnievajú, že nie je ani presvedčivý a nereflektuje ich obavy. Z prieskumu však súčasne vyplýva, že 46 percent opýtaných Fillona napriek všetkému považuje za odvážneho – v tejto skupine respondentov sa 83 percent z nich označilo za sympatizantov pravice.

Spravodajský portál France Info uviedol, že jedinou útechou pre Fillona je to, že pokles jeho popularity sa v porovnaní s februárom spomalil, a to aj napriek novým odhaleniam v kauze korupcie. Výsledky najnovšieho prieskumu podľa riaditeľa inštitútu Odoxa Gaëla Slimana zrejme odhalili početnosť tzv. tvrdého jadra zostávajúcich Fillonových prívržencov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #François Fillon