Tvrdý postoj Tillersona voči Severnej Kórei: Vojenská akcia je reálna možnosť

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson na návšteve v Južnej Kórei povedal, že vojenská akcia voči jej severnému susedovi je už reálnou možnosťou.

17.03.2017 10:23 , aktualizované: 12:29
Rex Tillerson Foto:
Americký minister zahraničných vecí na turné po Ázií navštívil aj Južnú Kóreu.
debata (51)

Podľa BBC Tillerson prízvukoval, že politika strategickej trpezlivosti USA so Severnou Kóreou sa skončila a krajina bude hľadať iné možnosti.

Ku zhoršeniu vzťahov prispeli aj nedávne raketové a nukleárne testy Severnej Kórey, ktoré vyvolali spŕšku kritiky a obáv nielen u jej južného suseda, ale aj v Japonsku. Tillerson navštívil Soul deň po návšteve v Tokiu, kde deklaroval, že dvadsaťročná snaha presvedčiť Severnú Kóreu (ktorá stála USA 1,35 miliardy dolárov, aby sa vzdala svojich nukleárnych ambícii, zlyhala.

„Určite nechceme, aby sa celá situácia skončila vojenským útokom. Avšak snahy o dosiahnutie mierovej stability v Severnej Kórei v posledných dvoch desaťročiach zlyhali. Dovoľte, aby som sa vyjadril jasne: politika strategickej trpezlivosti skončila. Ak sa zvýši nukleárna hrozba natoľko, že si bude vyžadovať konkrétne kroky, na stole bude aj vojenská alternatíva. “

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #Rex Tillerson