Americké stíhačky útočili v blízkosti miesta, kde zomrelo 42 ľudí

Spojené štáty priznali, že ich lietadlá vo štvrtok bombardovali oblasť v severnej Sýrii, kde prišlo o život vyše 40 ľudí, hlavne civilistov.

17.03.2017 11:10
debata (42)

Medzinárodná koalícia, ktorej velí USA, ale poprela, že útočila na mešitu a na civilistov. Cieľom útoku vraj boli účastníci stretnutia radikálov.

Hovorca amerických jednotiek na Blízkom východe, v Perzskom zálive a severnej Afrike (CENTCOM) John Thomas povedal, že armáda „neútočila na mešitu, ale na dom vzdialený asi 20 metrov od mešity, ktorá stále stojí“. CENTCOM vo vyhlásení uviedlo, že „americké sily zaútočili 16. marca na zhromaždenie Al-Kájdy v sýrskom Idlib a zabili niekoľko teroristov“. Hovorca ale hovoril o útoku v dedine Al-Džiná v provincii Aleppo, ktorá s Idlib susedí. „Preveríme informácie o civilných obetiach v súvislosti s týmto útokom,“ povedal s tým, že CENTCOM nemá žiadnu správu o mŕtvych civilistoch. Pripustil, že armáda nemá ani informáciu o presnom mieste zásahu.

O mŕtvych civilistoch informovala exilová organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR). Podľa jej dnešnej správy je mŕtvych 46 ľudí a sto ľudí bolo zranených.

Na snímkach urobených dopisovateľom agentúry AFP je zjavná časť zničenej budovy, v ktorej troskách záchranári pátrali po obetiach. „Počuli sme výbuchy, keď bola mešita zasiahnutá. Stalo sa to práve po modlitbách v čase, keď tam sú väčšinou náboženské kurzy pre mužov,“ citovala AFP jedného obyvateľa obce.

Turecká agentúra Anadolu vo štvrtok oznámila, že za útokom môže byť ruské letectvo.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #stíhačky #Aleppo