Trump: S Merkelovou máme spoločné to, že nás Obama nechal odpočúvať

Severoatlantická aliancia je významnou obrannou alianciou, jej členské štáty musia spravodlivo prispievať na spoločnú obranu. V piatok to na tlačovej konferencii po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil prezident Spojených štátov Donald Trump.

17.03.2017 12:42 , aktualizované: 20:25
Trump, Donald Trump, Angela Merkelová, Merkel, Foto: ,
Americký prezident Donald Trump privítal na rozhovoroch v Bielom dome nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.
debata (33)

Trump v prezidentskej kampani dôležitosť NATO spochybnil. Prezident tiež opakovane kritizuje, že nie všetky členské štáty prispievajú dostatočne na obranu. Podľa dohody by štáty aliancie mali odvádzať na obranu dve percentá HDP, čo väčšina krajín vrátane Nemecka či Slovenska nerobí.

Samotná Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s Trumpom vyjadrila potešenie z toho, že Trumpova administratíva je odhodlaná pokračovať v podpore NATO. Súčasne prisľúbila, že Nemecko zvýši svoje výdavky na obranu.

Trump na tlačovej konferencii zdôraznil potrebu ochrany USA pred „radikálnym islamským terorizmom“, ktorému podľa neho čelí aj Nemecko. V tejto súvislosti zdôraznil, že „prisťahovalectvo je privilégium, nie právo“ a na prvom mieste „musí vždy byť bezpečnosť našich občanov“. Merkelová na margo schôdzky s Trumpom uviedla, že je „oveľa lepšie hovoriť spolu ako jeden o druhom“.

Trump: Prisťahovalectvo je privilégium, nie právo

Trump zopakoval, že voči prisťahovalectvu zastáva prísny postoj. Možnosť prisťahovať sa do krajiny označil za výsadu a zdôraznil, že na prvom mieste je bezpečnosť Spojených štátov. „Prisťahovalectvo je výsada, nie právo. A bezpečnosť našich obyvateľov musí mať vždy prednosť, o tom sa nediskutuje,“ do­dal.

Trump v minulosti Merkelovú kvôli jej ústretovému prístupu voči utečencom opakovane kritizoval a upozorňoval na riziko, ktoré so sebou otvorenie hraníc utečencom prináša. V tejto súvislosti pripomínal teroristické útoky v Nemecku, vo Francúzsku či v Belgicku.

Mnohé krajiny sa v obchode k USA správali neférovo

Mnohé krajiny sa k Spojeným štátom v minulosti v obchodných vzťahoch nesprávali férovo, je presvedčený americký prezident Donald Trump. Poznamenal tiež, že je pre voľný obchod, ten zároveň musí byť férový.

Trump si už pred vstupom do úradu dal za cieľ vyrovnať výrazne zápornú obchodnú bilanciu Spojených štátov s krajinami ako Čína, Mexiko alebo práve Nemecko. Nevylučuje pritom použitie ciel a ďalších prostriedkov, aby to dosiahol, čo ostatné krajiny znepokojuje.

Americký prezident v piatok svoj postoj zopakoval. Nie je podľa neho možné, aby mali Spojené štáty nevýhodné obchodné dohody. Konkrétne sa zmienil o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA), ktorá je podľa neho pre USA hrozná.

Merkelová po stretnutí uviedla, že obaja štátnici zastávali záujmy svojich krajín. Zároveň si pochvaľovala atmosféru rokovaní, v ktorej sa podľa nej obaja snažili hľadať kompromisy dobré pre Nemecko aj pre USA. V rokovaniach budú v ďalších týždňoch a mesiacoch pokračovať experti oboch krajín.

Do akýchkoľvek dohôd by podľa kancelárky musela byť zapojená aj Európska únia. Čisto bilaterálnu obchodnú dohodu s USA Merkelová nechce, na rozdiel od Trumpa, ktorý taký model uprednostňuje.

Stretnutie oboch štátnikov sprevádzala aj... Foto: SITA, Pablo Martinez Monsivais
Trump, Donald Trump, Angela Merkelová, Merkel, Stretnutie oboch štátnikov sprevádzala aj Trumpova narážka na kauzu odpočúvania.

S Merkelovou máme spoločné to, že nás odpočúvali

Donald Trump aj Angela Merkelová majú zrejme spoločné to, že ich odpočúvala administratíva bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, povedal súčasný šéf Bieleho domu. Svoje tvrdenia nedoložil dôkazmi.

„Pokiaľ ide o odpočúvanie bývalou administratívou, máme aspoň niečo spoločné, možno,“ poznamenal Trump na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou na pobavenie novinárov.

Narážal tak na špionážnu aféru, ktorá v Nemecku vypukla v lete 2013, potom čo niekdajší spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden zverejnil dokumenty, ktoré ukazovali na rozsiahle sledovacie a odpočúvacie praktiky americkej tajnej služby NSA. Zo zverejnených zložiek vyplynulo, že Američania sledovali aj telefonickú komunikáciu vrcholných európskych politikov, vrátane Merkelovej.

Trump a Merkelová sa prvýkrát stretli v Bielom dome

Americký prezident Donald Trump privítal na rozhovoroch v Bielom dome nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Na stretnutí sa nastavil charakter transatlantického vzťahu s americkým lídrom, ktorý sa zaviazal, že sa bude držať politiky v duchu hesla „Najprv Amerika“ (America First).

Stretnutie oboch lídrov odložili z utorka 14. marca z dôvodu nepriaznivého počasia a snehovej víchrice, ktorá zasiahla východné pobrežie USA, vrátane hlavného mesta Washington. Americké letecké spoločnosti museli vtedy zrušiť približne 4 000 letov.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Donald Trump