Analytička: Babišov problém je, že nie je iba podnikateľ, ale aj politik

Minister financií ČR Andrej Babiš má do konca apríli vysvetliť svoje obchodné transakcie. Podľa analytičky Jany Klimovej zatiaľ nie je jasné, či sa dopustil podvodu alebo nie.

17.03.2017 14:09
Babiš Foto: ,
Český minister financií Andrej Babiš.
debata (7)

Pre ct24v Klimová povedala, že len ťažko možno vymyslieť dôvod, prečo firma Agrofert vydala za tri miliardy korún korunové dlhopisy tri dni pred platnosťou úpravy zákona, ktorý firmám tieto dlhopisy vydal. „Z toho si ich len za jednu a pol miliardy kúpil od svojej vlastnej firmy Andrej Babiš. Ten zvyšok si Agrofert nechal, vôbec nikomu ho nepredal, takže tie peniaze asi nepotreboval,“ doplnila Klimová.

Aféra sa postupne rozrástla. V prvej fáze v nej figurovali práve spomínané korunové dlhopisy, v posledných dňoch sa ale objavujú aj mená konkrétnych firiem a hovorí sa aj o obchodoch s akciami. „Toto vyplávalo na povrch vlastne vďaka vysvetľovaniu Andreja Babiša, ktorý tým chcel zniesť zo sveta svoj predchádzajúci problém. A prihodil ďalší,“ konštatovala Klimová.

Minister financií sa údajne snažil doložiť, že mal jeden a pol miliardy na nákup korunových dlhopisov od Agrofertu. Preto vysvetlil, že mal okrem zdaniteľných príjmov ešte ďalšiu miliardu nezdaniteľných príjmov. „To doložil práve tým, že dal do rúk dvoch audítorských firiem svoje vyhlásenie o tom, že uzavrel tri zmluvy na predaj akcií v rokoch 2009 až 2011 a že predal tri firmy. Pri všetkých troch bol ich spoluzakladateľom a predal ich svojmu vlastnému Agrofertu,“ vysvetlila Klímová.

Najviac sa v médiách hovorí o spoločnosti Profrost, za ktorú mal Babiš utŕžiť viac ako pol miliardy. Tieto prostriedky tvoria najväčšiu sumu v nezdaniteľných príjmoch, ktorú uviedol. „Ale aby sme mohli povedať, že tam skutočne niečo nehrá, že to je premrštená cena, tak zase nemáme v rukách všetky podklady,“ uviedla Klímová a dodala, že Babiš sa opiera o znalecký posudok, ktorý neukázal ani audítorom, ani novinárom, teda nikto nevie, z čoho znalec vychádzal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #financie #Andrej Babiš #Bohuslav Sobotka