EÚ aj po roku stojí za dohodou s Tureckom o utečencoch

Rok po uzavretí prináša dohoda medzi EÚ a Tureckom o obmedzení migrácie "hmatateľné výsledky," povedal novinárom hovorca Európskej komisie Alexander Winterstein. EÚ je podľa neho naďalej odhodlaná zo svojej strany dohodu dodržiavať.

17.03.2017 14:19
Erdogan, turecký prezident Foto:
Po uzatvorení dohody, ktorá bola tiež symbolickým signálom smerom k migrantom samotným, poklesli počty príchodov do EÚ o 97 percent.
debata (8)

Dohoda, ktorú vlani 18. marca uzavreli vrcholní predstavitelia EÚ a Turecka, výrazným spôsobom znížila počty utečencov smerujúcich cez more z tureckého pobrežia do Grécka. Teraz z Ankary znejú veľmi silné slová a vzájomné vzťahy medzi Tureckom a úniou silne ochladli.

„Pomáhame obciam, staviame školy, zabezpečujeme vzdelanie pre tisícky sýrskych detí. To sú konkrétne veci, ktoré robíme. To sú veci, ktoré majú význam,“ reagoval hovorca komisie na pripomienku napríklad štvrtkovej hrozby tureckého ministra zahraničia Mevluta Çavuşoglua, že Ankara prestane preberať utečencov späť z Grécka.

Práve to je jednou z kľúčových častí dohody, ktorá od začiatku čelí kritike z najrôznejších strán. Turecko sa zaviazalo prevziať späť všetkých migrantov, ktorí dorazia na grécke ostrovy v Egejskom mori.

EÚ má potom za každého Sýrčana medzi nimi prevziať iného sýrskeho občana s právom na azyl z utečeneckých táborov v Turecku. Cieľom bolo odradiť migrantov od nebezpečnej a často smrteľnej cesty na preťažených pašeráckych člnoch.

„Myslím, že jedno z najpodstatnejších čísel je, že od uzavretia dohody sa asi milión utečencov nepokúsilo dostať nebezpečným spôsobom do Európy, nevydali posledné peniaze svojich rodín prevádzačom,“ poznamenal Winterstein.

Po uzatvorení dohody, ktorá bola tiež symbolickým signálom smerom k migrantom samotným, poklesli počty príchodov o 97 percent, zodpovedajúcim spôsobom sa tiež znížila štatistika úmrtí. V októbri 2015 napríklad za jediný deň do Grécka dorazilo aj 10 000 osôb, teraz je priemerné číslo 47 ľudí, plynie zo štatistík komisie.

Výmenou za pomoc s migráciou sľúbila EÚ Turecku tri miliardy eur poskytovaných priamo na zlepšenie situácie miliónov sýrskych utečencov v krajine, ale aj obnovenie dovtedy roky zamrznutých prístupových rozhovorov. Pred Ankarou sa tiež teoreticky otvorila možnosť bezvízového styku, s ktorou majú ale niektoré členské krajiny únie problém.

Turci však zatiaľ nedokázali ani splniť podmienky, ktoré si únia pre zrušenie víz kladie. To, čo niektorí diplomati dávali mimo záznam najavo od začiatku, povedal vo štvrtok možno až príliš otvorene maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó, keď vyhlásil, že EÚ Turecko sľubom bezvízového styku oklamala.

Turecký minister pre európske záležitosti Ömer Çelik už v stredu uviedol, že je úplne jasné, že štáty únie nemienia liberalizovať vízový režim s Tureckom.

Od vlaňajšieho pokusu o vojenský puč v krajine a následné tvrdé reakcie vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa vzťahy Turecka s Európskou úniou zhoršujú až do jeho ostrých slovných výpadov proti Nemecku či Holandsku v posledných dňoch. Dohoda však doteraz ani v tejto zložitej situácii platiť neprestala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #dohoda EÚ-Turecko