Zomrel český kardinál Miloslav Vlk

Vo veku 84 rokov zomrel kardinál Miloslav Vlk. Informoval o tom pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk trpel rakovinou pľúc s metastázami do kostí. Pražské arcibiskupstvo vyzvalo veriacich k modlitbe za spásu duše zosnulého.

18.03.2017 11:31 , aktualizované: 12:12
Miloslav Vlk Foto: ,
Český kardinál Miloslav Vlk.
debata (28)

Informáciu zverejnil spravodajský portál ČT24. Vlk trpel rakovinou pľúc s metastázami do kostí. Pražské arcibiskupstvo vyzvalo veriacich k modlitbe za spásu duše zosnulého.

Vážna choroba sa u kardinála začala prejavovať približne na jar minulého roka. Počas Vianoc sa jeho stav zhoršil natoľko, že musel byť na niekoľko dní hospitalizovaný. Chorobu mu lekári diagnostikovali po Novom roku. Koncom januára s Vlkom telefonicky hovoril pápež František a uistil ho, že sa bude modliť za jeho zdravie.

Miloslav Vlk sa narodil 17. mája 1932 v juhočeskej Líšnici. Po maturite nesmel ďalej študovať, napriek tomu sa mu podarilo vyštudovať archívnictvo aj teológiu. Jeho spôsob kázania sa ale nepáčil komunistickému vedeniu štátu, preto od roku 1978 nesmel vykonávať kňazskú službu. Pracoval ako umývač výkladných skríň a archivár.

V roku 1990 bol vymenovaný za českobudějovického biskupa a o rok neskôr za pražského arcibiskupa a českého primasa. Pápež Ján Pavol II. ho 26. novembra 1994 vymenoval za kardinála. V roku 2010 odišiel z vedenia cirkvi kvôli prekročeniu vekovej hranice na odchod do dôchodku.

Je nositeľom viacerých ocenení. V roku 2002 mu prezident Václav Havel prepožičal Rád Tomáša Garrigua Masaryka za vynikajúce zásluhy o demokraciu a ľudské práva.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloslav Vlk